Další aerolinka oznámila konec A380, přibývá spekulací o konci výroby

A380 společnosti Qatar Airways na vzletu z Dauhá. Foto: Qatar AirwaysA380 společnosti Qatar Airways na vzletu z Dauhá. Foto: Qatar Airways

Letecká společnost Qatar Airways vyřadí v roce 2024 ze své flotily všechna letadla Airbus A380 a nahradí je dálkovými letadly

Letecká společnost Qatar Airways vyřadí v roce 2024 ze své flotily všechna letadla Airbus A380 a nahradí je dálkovými letadly Boeing 777X. Pro Airbus jde po spekulacích o redukci objednávky od Emirates a zrušení nákupu dalších strojů od Qantasu o další ránu pro ztrátový program a čím dál reálněji hrozí brzké oznámení ukončení výroby A380.

Informaci o chystaném konci největších osobních dopravních letadel ve flotile katarského dopravce přinesl server Avationanalyst.

Vyřadíme je po deseti letech provozu,“ řekl šéf Qatar Airways Akbar Al Baker. Dopravce má deset A380, první převzal v roce 2014. „Jakmile je splatíme, půjdou pryč,“ dodal Al Baker. Firma je nasazuje na linky z Dauhá do Londýna, Kantonu, Melbourne a Sydney.

Podle Al Bakera je dost reálné, že po deseti letech skončí ve šrotu, což je u deset let starých strojů značně neobvyklé. „Nevidíme žádnou příležitost pro vznik trhu s použitými A380. Už teď jsou na trhu letadla po Singapore Airlines, která nikdo nechce, na trhu se navíc objeví další po Emirates,“ dodal Al Baker. Jeden z A380 převzal portugalský dopravce Hi Fly, který je pronajímá jiným aerolinkám jako náhradní stroj, další stroje začali mechanici rozebírat na náhradní díly.

Al Baker vidí jako náhradu za A380 nové Boeingy 777X, které má dopravce objednané. Katarský dopravce není jediný, který nevidí budoucnost A380 ve své flotile: už loni v závěru roku oznámily redukci počtu A380 Air France.

Podle spekulací některých médií je už o ukončení výroby A380 rozhodnuto a firma má oznámit konec během prezentace výsledků za loňský rok ve čtvrtek.

Tagy A380 Airbus Airbus A380 qatar airways
37 komentářů