13.02.2019 09:39

První premiérou nové sezony v Činoherním klubu bude inscenace Sopranistky

První premiérou nové sezony v Činoherním klubu bude 15. února inscenace Sopranistky v překladu Pavla Dominika a režii nového uměleckého šéfa Ondřeje Sokola. Hra o šesti žačkách církevní školy, které mají blíž k alkoholu, vulgaritám a provokaci než k víře, je na českých jevištích uváděna poprvé. Děj prokládá řada hudebních čísel od britské skupiny Electric Light Orchestra (ELO) v podání kapely The Chutes.

Sopranistky jsou o dramatizací románu Alana Warnera, ve které autor jevištní verze zvolil řešení, kdy šest hereček hraje nejen své postavy, tedy šest žaček církevní školy, ale také všechny ostatní jeptišky, turisty, nádražáky, barmany, drogové dealery, prostitutky a další podivné existence, se kterými se setkají během jednoho dne, kdy jedou do Edinburghu na pěveckou soutěž.

„Holky to dost baví, asi nejvíce se jim líbí hrát perverzáky, kteří svádějí nevinné školačky. To se ukázalo jako postava, do které se všechny umějí převtělit," řekl ČTK Sokol, který do Činoherního klubu přišel v roce 1999. Od září 2018 je jeho uměleckým šéfem.

Jako členky party ze školy Panny Marie Matky ustavičné pomoci se v inscenaci představí Anna Fialová v alternaci s Berenikou Suchánkovou, Tereza Mašková nebo Eva Burešová, Petra Kosková, Anna Kotlíková, Alena Hladká a Marta Dancingerová. „Je to představení, ve kterém hraje živá rocková kapela, kde všech šest hereček musí umět nejen hrát, ale také dokonale zpívat, a přesto to není muzikál. Je to spíš divadelní koncert, jevištní jam session, plný hudby, neuvěřitelné herecké energie, a hravého zacházení s mnohdy docela šokujícím textem," podotkl Sokol.

Román Alana Warnera The Sopranos byl vydán v roce 1998, a v tomtéž roce získal ocenění Skotská kniha roku. Autorem jeho dramatizace je scenárista Lee Hall, který je tvůrcem scénáře k filmu Billy Elliot nebo divadelní adaptace známého snímku Zamilovaný Shakespeare. Světová premiéra hry se odehrála v srpnu 2015 v edinburském Traverse Theatre.

Po hudební stránce za Sopranistkami v Činoherním klubu stojí kapela The Chutes pod vedením Sáry Markové Bukovské, která s herečkami pracovala také jako korepetitorka. „Všechny písně holky nazkoušely v dost složitém vícehlasu. Vyžadovalo to hodně práce, ale výsledek stojí za to. V inscenaci máme samé dobré zpěvačky, a tak jsem je nešetřila," uvedla.

https://cinoherniklub.cz/

Autor článku: ČTK: jir, jw