1 QuirosKdyž se Alvaro Quirós v roce 2007 poprvé objevil na EPGA Tour jako její řádný člen, hned z toho byl titul. Už tehdy zaujal svými dlouhými odpaly. I díky nim v dalších čtyřech sezonách dokázal přidal alespoň po jedné výhře, takže jich má aktuálně na kontě sedm. Třebaže v posledních letech zaznamenal ústup z čelních pozic, stále patří mezi největší paliče. Dozajista vám tak jeho rady, jak si na týčku počínat, přijdou vhod.

1. Postoj a poloha míčku
Abyste míček zahráli rovně a odpálili jej středem líce, musíte se při založení hole a budování postoje správně vyrovnat – chodidla, boky i ramena držte v rovnoběžné linii, váhu přeneste v poměru 60 % ku 40 % na pravou část těla (v případě praváků) a pravé rameno držte níž, aby se hůl při impaktu pohybovala po vzestupné dráze.
Spousta amatérských hráčů dělá chybu v tom, že si míček umisťují v postoji příliš dopředu. Kvůli tomu otevírají ramena, což vede k nežádoucímu šlajsu. Ideálně byste míček měli umístit do úrovně vnitřní části paty levého chodidla.

2. Odtažení a spouštění hole
Abyste udrželi hůl ve správné rovině, procvičujte její odtažení tak, aby zůstávala v rovnoběžné přímce s chodidly. Zastavte v této pozici pohyb a ujistěte se, že neotáčíte zápěstí.
Snažte se vnímat přesun váhy na přední nohu, jakmile hůl začnete spouštět. Paže tak povedete zevnitř a dosáhnete plné rotace trupu, přičemž hlava hole nepředběhne ruce, což je zcela zásadní podmínka pro explozivní úder.

3. Rotace trupu
Síla a razance úderu pramení z energie nastřádané při nápřahu a otáčení doprava. Pokud se pořádně v nápřahu neotočíte, nemůžete následně rotovat do rány. Řada amatérů si však počíná staticky a téměř se neotočí.
Zkuste cvičení, které rotaci podpoří a pomůže vám zabránit v tom, že váha zůstane v nápřahu na přední noze. Postavte se k míči tak, že jej máte v postoji v linii s patou levého chodidla. Zaujměte úzký postoj, při kterém máte chodidla blízko u sebe. Následně ukročte pravou nohou vzad a současně zahajte nápřah. Váha se přenáší vpravo a v přechodu při spouštění hole přirozeně podporuje střed těla a dochází k přenosu váhy směrem k cíli. Současně tím iniciujete energii, kterou jste nastřádali.

4. Kontrolovaný švih
Průměrný hráč je posedlý směrem rány a na kvalitní zásah míče se soustředí jen okrajově. Mělo by to však být přesně naopak. Zkuste proto provést sérii cvičných švihů, při nichž půjdete v nápřahu i prošvihu pouze do výšky pasu. Díky tomu si snáze uvědomíte, co funguje a co nikoliv, a bude pro vás jednodušší odehrát míč středem líc, jakmile poté provedete plný švih.

Foto: Callaway


Související články:
Poslat na email Tisk Přidat mezi oblíbené TwitterFacebook googleLinkujGoogle Buzz

Přihlášení Golf News


OMEZENÝ POČET ZA SUPER CENY
350 Kč,-

Zahájen prodej voucherů 1fee2hráči na sezonu 2024, které umožňují na vybraných hřištích ve vymezeném čase po uhrazení jednoho fee hru dvěma hráčům. S ...