• Načítám...
>

Historii české měny ukazuje výstava

  • 12. února 2019,
  • 19:00,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Stomilionová zlatá mince je hlavním tahákem výstavy 100 let Československé koruny. Ta oslavuje jubilejní výročí naší měny a zároveň mapuje celou její historii. Navštívit ji můžete v Císařské konírně Pražského hradu.

Reklama

Při příležitosti oslav vzniku české měny můžete navštívit výstavu 100 let Československé koruny. K vidění tu jsou všechny mince a bankovky vydané od roku 1919, včetně kreslených návrhů některých z nich. 

"Jejím hlavním významem, hlavním cílem, je představit návštěvníkům nejzajímavější československá a česká platidla a zároveň i jejich návrhy. A to jak ty realizované, tak ty nerealizované," řekl Jakub Kunert, kurátor výstavy. 

Symbolem oslav vzniku koruny a zároveň hlavní atrakcí výstavy je zlatá mince o průměru 535 milimetrů. ČNB ji pro tuto příležitost nechala vyrobit ze svých zlatých zásob. 

"V současné době je to ve světě druhá největší zlatá mince. Navíc v Evropě je to, co se týče velikosti, ta vůbec největší. Za jejím ztvárněním stojí Vladimír Oppl, jeden z našich předních medailérů, který jinak pro ČNB připravil řadu jiných mincí," řekl Jakub Kunert. 

Mimo této, přes 130 kilogramů vážící zlaté mince v nominální hodnotě 100 milionů korun, stojí za zmínku i mnoho dalších exponátů. 

"Jeden z nejoblíbenějších návrhů zde je stokoruna od Maxe Švabinského," řekl Jakub Kunert.

K vidění jsou také repliky panovnických korun zemí bývalého Rakouska-Uherska. Výstavu můžete navštívit v Císařské konírně Pražského hradu každý den od 10:00 do 18:00. A to až do neděle 28. dubna.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu