Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Centrální banka: Brexit bez dohody vážně zasáhne irskou ekonomiku

Svět

  11:52
Dublin - Náhlý odchod Británie z Evropské unie bez dohody velmi vážně a okamžitě zasáhne téměř všechna odvětví irské ekonomiky. Řekl to ve středu 13. února šéf irské centrální banky Philip Lane. Banka v lednu zveřejnila odhad, že pokud Británie opustí unii bez dohody, zpomalí růst irské ekonomiky v prvním roce o čtyři procentní body a za deset let až o šest procentních bodů.

britská premiérka Theresa Mayová foto: Reuters

Scénář náhlého brexitu bez dohody by podle šéfa centrální banky negativně zasáhl skoro všechny oblasti ekonomické aktivity v zemi. Výrazně více než ostatní sektory by utrpělo irské zemědělství. S tím souvisí i dopad na hospodářskou situaci venkovských regionů, zvláště těch poblíž irsko-britské hranice, uvedl Lane.

Právě takzvaná irská pojistka, tedy budoucnost příhraničního režimu mezi Irskou republikou a britským Severním Irskem, je přitom největší překážkou pro uzavření dohody o odchodu Británie z EU. Británie má opustit unii 29. března. Londýn i Brusel dávají najevo, že si přejí, aby se tak stalo na základě dohody upravující podmínky tohoto kroku, a nikoli živelně.

Autor:

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.