Čip Apple A13 pro příští iPhony a iPady vyrobí výhradně TSMC pomocí 7nm technologie

Apple s novými vlastními mobilními čipy pro hlavní zařízení jako je iPhone nebo iPad postupně upozadil Samsung, se kterým vedl a stále vede dlouhodobé konkurenční boje. Výroba nejnovějšího modelu A12 tak proběhla už pouze v továrnách TSMC.

Dle informací Digitimes by výroba nové generace čipů A13 měla probíhat rovněž pouze u TSMC, přičemž výrobní proces bude stejný jako minulý rok, tedy pomocí 7nm technologie. TSMC sice pracuje na pokročilejší výrobě, tento rok ale ještě nebude k dispozici pro hromadné nasazení.

Klepněte pro větší obrázek

Výroba by měla odstartovat ve druhém čtvrtletí tohoto roku pomocí vylepšené verze EUV, přičemž podobně jako u předchozí generace, bude tento čip znamenat pro TSMC významnou část příjmů. Příjmy z 7nm výroby už by měly tento rok dosáhnout 25 % všech příjmů TSMC, přičemž poptávka po modernější výrobě se rychle zvyšuje. Jednou z novinek, která se u TSMC vyrábí, je 7nm grafická karta Radeon VII od AMD a tento rok se dočkáme i 7nm čipů Zen 2 nebo serverových 64jádrových čipů EPYC.

I přes to ale TSMC investory varovala, že tento rok bude „pomalejší“ a příjmy tak příliš neporostou. Problém s odbytem čipů se totiž týká téměř celého technologického sektoru, kdy propad příjmů a prodejů zaznamenala třeba i Nvidie, která si u TSMC nechává vyrábět grafické čipy pomocí 12nm technologie. Samotná 7nm výroba tak vše nezachrání, pokud se nezvýší celkové výrobní objemy.

Diskuze (2) Další článek: Kingdom Come: Deliverance má nového majitele. Studio Warhorse koupili Švédové

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,