Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.
Alita: Bojový anděl | Alita: Battle Angel | 2019
csfd  imdb  kinobox
US premiéra: 14.02.2019
CZ premiéra: 14.02.2019
režie: Robert Rodriguez
hrají: Rosa Salazar, Christoph Waltz, Ed Skrein, Jackie Earle Haley, Mahershala Ali

Alita: Bojový anděl: Recenze


ikona
KarelR
alita: bojovy andeljames cameronrobert rodriguezrosa salazar
Dvě dekády chystaná adaptace japonské mangy je konečně tady. Měli byste na ní vyrazit do kina? 

Možná si ještě pamatujete, že měla jít Alita do kin v červenci 2018. Foxové ji záhy odsunuli na prosinec, střet s Aquamanem, Bumblebeem a Mary Poppins jim ale ve finále moc nevoněl. Výsledkem tak byl další přesun, který z Rodriguezova sci-fi spektáklu udělal letošní valentýnskou náhradu za Deadpoola.

 

O tom, jak moc adaptace slavné mangy nakonec pohoří, se dočtete už za pár dní. Teď si probereme její kvality, které jsou… v mnoha směrech dost rozpolcené. Původně Cameronův projekt zněl před lety jako absolutní sci-fi nářez, jenž vedle špičkové akce protlačí i výrazné myšlenkové podloubí. Z těchhle ambicí ale po cestě sešlo a momentálně se můžeme ptát spíš na to, jestli Robert Rodriguez natočil hezkou (rodinnou) sci-fi na valentýnské rande.

Odpověď v podstatě zní – ano, natočil. Alita je vyloženě milá robotická pohádka, která se důkladně vyhýbá fyzičnosti Terminátora nebo Vetřelců. Už proto, že je hlavní hrdinka kompletně digitální (její předlohu hrála Rosa Salazar), se tu kráčí mnohem bezpečnějším směrem, v němž není místo pro nějaké ostré hrany. Jasně, sem tam někdo přijde o hlavu a nechybí pár litrů modré krve. Výsledek se ale cíleně pohybuje mezi Hunger Games, Labyrinty a Valerianem, aby si tenhle fantastický příběh mohl vpálit úplně každý.

Jak správně tušíte, široký divácký záběr znamená polopaticky srozumitelné vyprávění, které moc nezakrývá jednoduché devadesátkové kořeny. Žánrových klišé je tak daleko víc, než by bylo potřeba, a jediným ozvláštněním je realizace, protože Alita umí metat kozelce a pere se mnohem dynamičtěji než její lidské předchůdkyně. Doteď jsem moc nepochopil, proč je ve filmu tak klíčový bruslící sport jménem Motorball, jenž Alitu naprosto vtáhne. Ono ale půjde čistě o to, že prostě „vypadá cool“, takže se člověk nemá pozastavovat nad tím, že jsou jeho pravidla vágní až neexistující.


Přehrajte si trailer
A takhle je to u Ality s ledasčím. Rodriguez se snaží, abyste se kochali vymydlenými pixely (ten bonusový půlrok na postprodukci je vidět), a tudíž nepřemýšleli nad tím, že je třeba ústřední romance dost divná (vždyť je Alita, no, robot!). Slabinou je pak i extrémně pomalý rozjezd, po kterém se film dlouho plácá na místě, jen aby se konečně nakopnul příběh… zhruba na tří díly. Jenže pokračování zřejmě nehrozí, takže je celý film jen předehrou k tomu, co by člověk opravdu chtěl vidět.

Velmi nadějný koncept se tu tedy proměnil v PG-13kovou jednohubku, na níž si sice náramně dobře kouká, ale jinak si z ní odnesete spíš frustraci a pocit nenaplněného potenciálu. Prostě tu máme epický žánrový průměr, vážení a milí, což je... ano... na film od (dnešního) Rodrigueze vlastně docela výhra. Na sci-fi, kterou dával mnoho let dohromady James Cameron, je to však dost málo a mrzí mě, že se tak zajímavá postava ocitla v tak neinspirativním filmu. Bez Železného Jima přímo za kamerou se holt nedá na nic spoléhat!

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (53)

Verdikt

avatar6/10

KarelR

Robert Rodriguez servíruje dvouhodinovou předehru ke sci-fi nářezu, který James Cameron očividně nikdy nenatočí. Jako svižná rodinná sci-fi je Alita fajn, vysněné akční hody se však nekonají – spíš dostanete mix spousty povědomých věcí, na který si za pár měsíců vzpomenete jen díky titulní postavě a epickému měřítku. Jasně, po kulhající kampani je to vlastně solidní výsledek. Papírové předpoklady ale původně byly úplně jinde!



Hodnocení redakce

  • avatar7/10

    Gonzi

  • avatar7/10

    crom

  • avatar7/10

    Rimsy


Hodnocení čtenářů

  • avatar10/10

    Ravenhorn

  • avatar6/10

    acheron

  • avatar8/10

    Silence

  • avatar8/10

    yeniczek

  • avatar8/10

    Revan

  • avatar6/10

    Snura

  • avatar6/10

    cabal

  • avatar9/10

    Robur

  • avatar6/10

    b1aster

  • avatar8/10

    max452

  • avatar8/10

    gormie

  • avatar7/10

    Slide

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace