Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Shiffrinová "zrelaxovala" v Norsku a čeká ji druhý začátek. Spasitel Hirscher bojuje s nemocí

Po týmové soutěži panuje v Aare klid. Ale jen zdánlivý. Už ve čtvrtek se ze svahu pustí ženy do obřího slalomu, v pátek pak přijdou na řadu muži. Nastává čas Marcela Hirschera a Mikaely Shiffrinové. Přinese rakouská hvězda do výpravy největších favoritů první titul? Dokáže slavnou Američanku sesadit z trůnu Slovenka Petra Vlhová? Přímé přenosy sledujte na ČT sport. Obří slalom startuje ve Švédsku ve čtvrtek ve 14:05.

Mikaela Shiffrinová
zdroj: REUTERS autor: Borut Zivulovic

Američanka Shiffrinová už si na krk pověsila na úvod šampionátu zlato ze superobřího slalomu a pak si dala volno. Hirscher vyrazí na svahy jako rakouský spasitel - sjezdařská velmoc totiž ještě nemá z letošního šampionátu titul. Do švédského dějiště ale přijel sedminásobný vítěz hodnocení Světového poháru nemocný a zrušil kvůli tomu podvečerní tiskovou konferenci.

Shiffrinová se po super-G rozhodla nenastoupit do sjezdu a kombinace, za což čelila kritice svých hvězdných krajanů Lindsey Vonnové a Bodeho Millera, že mohla vyhrát pět zlatých. Na to jim odpověděla dlouhým textem na sociálních sítích.

"Nechci končit s pocitem, že jsem vyhořela, protože jsem jela příliš mnoho závodů, nebo s tím, že jsem zraněná, protože jsem šla nad svůj limit. Mým cílem nikdy nebylo překonávat rekordy a výhru nemám nikdy zaručenou," uvedla Shiffrinová.

Před obřím slalomem a slalomem trénovala Shiffrinová pár dnů v norském Trysilu a do Aare se vrátila v pondělí. "Cítím, že jsem udělala správně. Jsem čerstvější a především jsem skvěle potrénovala, což je nejdůležitější," řekla Američanka a doplnila: "Mám dojem, že teď pro mě šampionát začíná podruhé."

Největší soupeřkou Shiffrinové v sezoně je Slovenka Petra Vlhová, druhá z kombinace, která Američanku porazila ve slalomu ve Flachau. V obřím slalomu můžou uspět i Francouzka Tessa Worleyová či Němka Viktoria Rebensburgová.

Čtyřnásobný mistr světa Hirscher přiletěl do dějiště mistrovství světa až během pátku. Doteď trénoval v Rakousku v Reiteralmu a Annabergu. "Pak měl tři dny volna, je unavený, ale fit a připravený," řekl jeho mluvčí Stefan Illek. Ještě odpoledne ale musel vydat prohlášení, ve kterém odvolal naplánované mediální aktivity. "Marcel je nemocný. Nachlazení a bolest v krku. Tisková konference zrušena," konstatoval. Nekomentoval, nakolik by mohl být ohrožen start velkého favorita v závodech.

Rakousko dosud získalo v Aare čtyři medaile, ale bez té nejcennější je v pořadí zemí až sedmé. Stříbro a bronz vybojoval Vincent Kriechmayr, Marco Schwarz přidal bronz v kombinaci a rakouské družstvo prohrálo ve finále týmové soutěže.

K Hirscherovým konkurentům patří mimo jiné Francouz Clément Noël, Nor Henrik Kristoffersen, který v zimě stále čeká na výhru, nebo Švýcar Daniel Yule.

Z českých závodníků se nejvíce čeká od dvojice Gabriela Capová, Martina Dubovská.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články