QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Napodobeniny lahůdek mohou být nebezpečné! Dokonce i voní - FOTO

13.02.2019 14:33

Česká obchodní inspekce odhalila v regionu napodobeniny nejrůznějších dortíků, croissantů a dalších lahůdek. Mohou být nebezpečné hlavně pro děti. Dokonce i voní jako jídlo...

croissanty

Zdařilé napodobeniny výrobků zaměnitelných s jídlem zajistila Česká obchodní inspekce. Jedná se o napodobeniny nejrůznějšího ovoce, bonbónů nebo zákusků.

"Velmi zdařilé napodobeniny dortíků - muffinů a obložených croissantů - oblíbených u dětí, objevila v kamenné provozovně na Tachovsku Česká obchodní inspekce pro Plzeňský a Karlovarský kraj. Jsou vyrobené z molitanu a sladce voní,“ říká ředitel ČOI pro Plzeňský a Karlovarský kraj Jan Řezáč.

Česká obchodní inspekce v rámci své kontrolní činnosti mimo jiné sleduje, zda se na trhu nevyskytují výrobky nebezpečné svou zaměnitelností s potravinami. Tyto mohou upoutat pozornost dětí nebo osob se sníženou rozpoznávací schopností, které je mohou zaměnit se skutečnými lahůdkami.

A hned první záchyt takových výrobků v letošním roce je mimořádný. Jedná se totiž o jednu z nejzdařilejších napodobenin muffinů a obložených croissantů, které byly kdy na západě Čech zaznamenány. Inspektoři je objevili v kamenné provozovně na Tachovsku. "Nejen, že svým tvarem a barevným provedením věrně napodobují originály včetně konzistence, materiál je příjemný, měkký, z pěnového tvrdšího molitanu. Tyto výrobky i odpovídajícím způsobem voní. Tím jsou obzvláště nebezpečné, neboť nejen malé děti či senioři, ale i běžný dospělý člověk tento výrobek bez problému zamění," dodává mluvčí inspekce Jiří Frölich.

Napodobeniny byly navíc nabízené v krabicích po šesti kusech a byly označeny jako hračky pro děti. V minulosti ČOI na západě Čech zachytila svíčky z vosku ve tvaru jablka, křížaly z jablek a hrušek nebo napodobeniny marcipánových zákusků.

FOTO: ČOI

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24