Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Představitelka Dáši ze seriálu Most! se spojila s Greenpeace. Protestuje proti rozšiřování dolu Bílina

Česko

  14:47
Most - Představitelka Dáši z populárního seriálu Most! Erika Stárková se postavila proti rozšiřování dolu Bílina. Společně s hnutím Greenpeace žádá, aby ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) učinil totéž. V natočeném videu prosí herečka ministra, aby se „postavil za lidi, přírodu a klima“. Ve středu 13. února o tom informoval Lukáš Hrábek z hnutí Greenpeace, které na čtvrtek připravuje happening před ministerstvem životního prostředí.

Herečka v nahrávce říká, že Most je pro ni pomník minulosti, „kdy tam kdysi někdo něco zničil a doposavaď to nevrátil zpátky“. Přímo do Mostu a jeho okolí se každé pondělí mohou podívat lidé prostřednictvím televizních obrazovek. Seriál dvojice Prušinovský-Kolečko zavádí diváky České televize pod vrch Hněvín, do nechvalně známé čtvrti Chanov i k přesunutému děkanskému kostelu.

„Sotva jsem se tu zastavil, už mě zase zatáhli do Severky,“ směje Zdeněk nad...
Někteří místní dorazili do Severky spíše ze zvědavosti na mediální shon okolo...

Most! je romantická komedie a dokonalá satira, říká představitelka sexyservírky Romany

Představitelka hlavní ženské role uvádí, že devastace přírody se prohlubuje a rozšiřuje, a to konkrétně v lomu Bílina. O povolení rozšíření dolu rozhodne ministerstvo životního prostředí v procesu vyhodnocení vlivů na životní prostředí (tzv. proces EIA). Ministr Brabec se při své návštěvě Litvínova minulý týden vyjádřil oficiálně pouze k limitům v dole ČSA u Mostu. „Nevidím důvod pro prolamování limitů těžby na dole ČSA, ale konečné odepsání zásob v této oblasti momentálně nepovažuji za příliš pravděpodobné,“ uvedl.

K tématu těžby uhlí na Mostecku se v minulosti několikrát vyjádřily různé osobnosti. V roce 2015 vystoupali herci či vědci na vyhlídku nad zámkem Jezeří v Krušných horách, aby tím podpořili zachování limitů. Byl mezi nimi režisér Jan Svěrák, herečka Kristýna Boková, disident John Bok či výtvarnice Sylva Prchlíková. Vláda poté rozhodla o prolomení limitů na Bílině a naopak jejich zachování na dole ČSA.

Autor: