InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnické odpoledne

    Čtvrtek 25.4 15:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Na Sadech, České Budějovice

  • Tvořivý rok – gravírování

    Čtvrtek 25.4 16:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Čtyři Dvory, Emy Destinové 46, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jindřichův Hradec čeká zítra beznadějně vyprodaná divadelní premiéra

JINDŘICHŮV HRADEC - V případě jindřichohradeckého souboru Jablonský stoprocentně platí, že ochotníci jsou vždycky největší hvězdy doma. Každý je zvědavý na to, jak si povedou na jevišti lidé, známí z úplně jiných profesí nebo třeba vedle z paneláku. U zítřejší premiéry hry podle notoricky známé knižní předlohy Proč muži neposlouchají a ženy neumí číst v mapách je navíc předem jasno, že jde o atraktivní téma. Jak prozrazuje režisér divadelního souboru Jablonský Jiří Langer, po delší době půjde o představení s živou kapelou, kontaktní s diváky. Není divu, že je zítřejší premiéra na hradecké Střelnici beznadějně vyprodaná a vyprodaná už je i repríza, se kterou divadelníci dorazí 28. února do Sezimova Ústí.

V březnu si pak divadelníci dají pauzu, protože pořádají divadelní ples, a na duben už jsou známé dva termíny, kdy se na jeviště vrátí - 10. dubna znovu na Střelnici v Jindřichově Hradci a 12. dubna v Kardašově Řečici.

Jiří Langer prozradil, že soubor připravuje každý rok jednu premiéru, divadelní ples a v létě pak jeho členové účinkují spolu s profesionály z plzeňského divadla v open air představeních na jindřichohradeckém zámku. Jiří Langer s manželkou Sabinou, která je profesionální dramaturgyní, přišli do Jindřichova Hradce z Prahy v roce 2001 a od roku 2002 se věnují souboru Jablonský.

"Jednou za rok vždycky objednáme autobus a za odměnu jedeme do Prahy pro inspiraci na nějaké pěkné divadlo. Právě tak jsme v divadle ABC viděli hru Proč muži neposlouchají a ženy neumí číst v mapách, které pro tamní soubor podle knihy Allana a Barbary Peasových napsal herec a náš kamarád Miroslav Hanuš. Hrají to tam dodnes a mají neustále vyprodáno, tak jsme si řekli, proč to nezkusit," prozrazuje režisér, kde se vzal nápad nastudovat právě tuto hru.

Na jevišti se při se zvědavostí očekávané premiéře objeví patnáct herců, šest muzikantů, další členové souboru se pak starají se o vše nezbytné, Jiří Langer bude v dvojroli režiséra a osvětlovače a jeho žena se stane inspicientkou.

Už zítra v sedm večer!

 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace