Rekordní aukce na energetické burze. Česká železnice se vrací k ČEZu

CZ Loko. Elektrická lokomotiva EffiLiner 3000 zvaná "Belgičanka". Autor: CZ LokoCZ Loko. Elektrická lokomotiva EffiLiner 3000 zvaná "Belgičanka". Autor: CZ Loko

Energetická burza Power Exchange Central Europe (PXE) má za sebou dosud rekordní aukci, pokud jde o poptávaný objem elektřiny. Správa

Energetická burza Power Exchange Central Europe (PXE) má za sebou dosud rekordní aukci, pokud jde o poptávaný objem elektřiny. Správa železniční dopravní cesty po loňské zkušenosti znovu hledala skrze burzu dodavatele trakční elektřiny, tentokrát na rok 2020.

Dodavatelem bude po roční pauze znovu ČEZ, konkrétně společnost ČEZ ESCO. Ta zvítězila s cenou 127,9 koruny za megawatthodinu. Jde o takzvaný přičítací koeficient nad velkoobchodní trh, tedy index dodavatele. SŽDC si jej zvolila jako kritérium aukce.

Celkem poptávala 1,344 milionu MWh. Samotná cena elektřiny bude odpovídat vývoji na burze, aktuálně se pohybuje kolem 1150 Kč/MWh. SŽDC (potažmo dopravci) by tak mohla příští rok celkem za trakční elektřinu zaplatit zhruba 1,7 miliardy korun.

SŽDC poprvé využila aukci loni, kdy hledala dodavatele na letošní rok. Celkem poptávala 1,31 milionu Mwh. Tehdy v aukci zvítězila společnost Amper Market podnikatele Jana Palaščáka s indexem 100,9 Kč/MWh. Překvapivě tak vyšachovala tradičního dodavatele ČEZ. Ten se tedy příští rok vrátí.

„Pokud se jedná o srovnání s aukcí na dodavatele na letošní rok, pak došlo k určitému navýšení vítězné nabídky obchodního rozpětí, což je odrazem současně všeobecně vyšších velkoobchodních cen elektřiny proti období v loňském roce, kdy byla konána předešlá aukce,“ uvedl mluvčí SŽDC Marek Illiaš. Aktuální aukce se podle něj účastnilo sedm zájemců.

SŽDC se k zajišťování a rozúčtování trakční elektřiny pro českou železnici letos v lednu vrátila po devíti letech. Od roku 2010 se o to staraly České dráhy, což se ale stále méně líbilo konkurenčním dopravcům. Dlouholetým dodavatelem elektřiny pro českou železnici je ČEZ. Výjimkou byly pouze tři překlenovací měsíce v roce 2010, kdy elektřinu dodal E.ON., letos pak Amper Market.

Tagy PXE SŽDC Top trakční elektřina
11 komentářů