Mike Pompeo navštívil Slovensko. (Miroslav Lajčák / twitter)
Mike Pompeo navštívil Slovensko. (Miroslav Lajčák / twitter)
Ministr zahraničí USA Mike Pompeo navštívil 12. února Slovensko, kde zavzpomínal na časy, kdy jako mladý voják hlídal hranice Československa okupovaného Sovětským svazem. Pompeo se setkal s nejvyššími představiteli země a ocenil vzájemnou vojenskou a ekonomickou spolupráci obou zemí.

USA, Českou republiku a Slovensko spojuje celá řada pohnutých příběhů a společná historie. Před 20 lety navštívila Slovensko americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová, která pochází z bývalého Československa. Její rodina se během 2. světové války ukrývala před nacisty v Londýně, a poté pod tlakem šířícího se komunismu v Evropě emigrovala do USA. Zde Albrightová vystudovala mezinárodní vztahy a v roce 1997 se stala první ženou v čele amerického ministerstva zahraničí.

„V diskusi s Mikem Pompeem jsme se shodli, že Evropa a USA se navzájem potřebují. USA jsou jedním z nejdůležitějších obchodních partnerů pro Slovensko, americké firmy u nás zaměstnávají téměř 50 tisíc Slováků,“ uvedl slovenský prezident Andrej Kiska na svém Facebookovém účtu.

Pompeo ocenil, že se Slovensko zavázalo zvýšit výdaje na obranu na dvě procenta HDP do roku 2024. Slovensko v rámci rozsáhlé modernizace armády už nakoupilo americké vojenské vrtulníky. Minulý rok Bratislava podepsala smlouvu o nákupu čtrnácti nejmodernějších stíhaček F-16.

„Spojené státy jsou připravené stát jako přítel, partner a spojenec Slovenska i v dalších desetiletích,“ řekl Pompeo 12. února během návštěvy památníku Brány svobody v Bratislavě, který připomíná dobu okupace bývalého Československa Sovětským svazem.

Pompeo u památníku zavzpomínal na dobu, kdy v 80. letech jako mladý voják hlídkoval při hranicích Československa. „Viděl jsme na vlastní oči, jak zlý dokáže komunismus být,“ řekl. „Viděl jsem, co dokáže komunismus, a nechci, aby se to opakovalo,“ zdůraznil. „Je to pocta být tady. Pomníky, jako je tento, zajišťují, abychom nezapomněli, co je v sázce.“

Uvedl také, že je potřeba vystupovat proti pokusům o podkopávání demokracie a svobody. „Uvědomujeme si, jakou agresivní roli stále sehrává Rusko v tomto regionu. Velmi jasně to vidíme na Ukrajině, kde pokračuje nezákonná anexe,“ uvedl Pompeo během návštěvy památníku.

„Návštěva Pompea v Bratislavě je oslavou 30 let demokracie a potvrzuje pokračující přátelství mezi USA a Slovenskem. Transatlantická jednota je naší největší zbraní proti budoucím výzvám. Společně jsme silnější,“ napsal 12. února slovenský ministr zahraničních věcí Miroslav Lajčák na svém twitterovém účtu.


Líbil se vám tento článek? Podpořte nás prosím jeho sdílením na sociálních sítích.