Zatímco Bohemians se ale na Spartě ukázali v dobrém světle a o bod přišli až v závěru kvůli kontroverzní penaltě, v Olomouci se po tristním představení proti Jablonci hojně probírá budoucnost trenéra Jílka.

Pokud zápas s Bohemians nezvládne, mohl by být prý z funkce odvolán. U mužstva je od října 2015, tři a čtvrt roku. Je nejdéle sloužícím trenérem v lize. A podle mnohých už přesluhuje. Tradiční poučka v českém fotbale mluví o maximálně třech letech. Pak se prý trenér s hráči vzájemně okouká a spolupráce se prostě vyčerpá.

„Já to vidím jen jako alibi českých hráčů. Ti mají obvykle neustále tendence na něco si stěžovat. Ať už věci fungují, nebo ne,“ říká bývalý prvoligový trenér Vlastimil Palička.

Leoš Kalvoda
Úplně jiná Sigma, nelíbilo se Kalvodovi. Co by mělo být jinak?

Palička: Jílek má Sigmě stále co dát

Legendární kouč Petr Uličný dokonce s Jílkem přes zimu vtipkoval, že on už by byl v jeho situaci odvolaný několikrát.

„Jsou trenéři, u kterých to o dvou či třech letech platí a k opotřebení dochází rychle. Ale příklady Fergusona, Wengera a dalších zase ukazují, že to neplatí zdaleka u všech,“ dodal Palička.

„V těchto klubech se zase mění kádry a je fakt, že ten olomoucký je z větší části pohromadě hodně dlouho bez razantních změn,“ uznal Palička. Přesto si myslí, že Jílek ještě má Sigmě co dát.

„Petr Uličný je bezesporu úspěšný trenér. Svůj přístup měl ale postavený na jiných věcech než Václav Jílek. Ten je progresivní, až s vědeckým přístupem. Pro mě je pozitivní, že po nevydařeném zápase věci správně pojmenoval,“ řekl Palička, který si dovede představit, že by i v případě nezdaru na Bohemce Jílek mužstvo vedl dál.

„Nejsem uvnitř týmu, takže neznám dokonale třeba vztahové věci. Dovedu pochopit, že vedení klubu by chtělo něco udělat. Ale já nejsem příznivec ultimát. Držím mu palce, i když to bude na Bohemians mít Sigma hodně těžké,“ uvedl.

Kouč Mory Zdeněk Moták
Moru kosí bezedná marodka. Prostě na nic, hlesl Moták

Měl skončit už po podzimu, říká Drulák

To nejlepší střelec v ligové historii Sigmy Radek Drulák by byl ráznější.

„Z mého pohledu měl skončit už po podzimu. Týmu už nemá co dát. Klobouk dolů za úspěchy, kterých dosáhl, ale teď už dělá jen chyby,“ myslí si autor 62 branek v olomouckém dresu.

„Zkouší hráče na nezvyklých pozicích. Vadí mi taky lpění na útočníkovi Nešporovi. O tom prohlásil, že je nejlepší bránící útočník v lize. Ale útočník je od slova útok a hlavně má dávat góly,“ pokračoval Drulák.

„Takovými prohlášeními si jenom škodí. Ještě jednou: v Olomouci dosáhl úspěchů, zaslouží si uznání. Ale jeho setrvání už týmu neprospívá. Měl by to vzít někdo jiný,“ dodal Drulák.

Kdo za Jílka?

Kdo? Nejžhavějším kandidátem je zřejmě bývalý trenér Trnavy a jeden z nejslavnějších olomouckých odchovanců Radek Látal. Podle několika zdrojů už dokonce proběhlo úvodní oťukávání. Deník Sport přišel se jménem Romana Nádvorníka, který na podzim vedl v lize Karvinou. Jiní by rádi viděli u kormidla jinou olomouckou ikonu – současného trenéra druholigového Prostějova Oldřicha Machalu.

Zároveň ale platí jedno a to nejdůležitější: Jílek ještě pořád neřekl poslední slovo. Podrží ho jeho tým a zvládne klíčový duel s Bohemians?

Josef Kučerka
Je mi líto, že týmy jako Litovel padají z ligy, prohlásil Kučerka

ANKETA OSOBNOSTÍ

Měl by trenér Václav Jílek v případě nezdaru na Bohemians skončit?

Vlastimil Palička
„Zápas s Jabloncem se mužstvu nepovedl, ale trenér Jílek pojmenoval chyby správně. Nic nezakrýval. Myslím, že tým ještě pořád může zvednout a výsledky vylepšit.“

Leoš Kalvoda
„Na to po mně odpověď nechtějte. Trenér Jílek mě v Sigmě střídal a ať bych řekl cokoliv, vyznělo by to blbě. Názor mám, ale nechám si ho pro sebe.“

Radek Drulák
„Podle mého názoru měl trenér Jílek skončit už po podzimu. Klobouk dolů za úspěchy, kterých dosáhl. Týmu už ale nemá co dát. Už se vyčerpal a dělá jen chyby.“