Chrudimské noviny Koncert skupiny Žalman & Spol

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Koncert skupiny Žalman & Spol

Hlinsko - Příznivce folkové hudby potěší koncert Pavla Žalmana, který se koná ve čtvrtek 14. února v 19 hodin v Divadelním sále Multifunkčního centra. Žalmanova tvorba je velice charakteristická svoji výrazně posmutnělou někdy až teskně zachmuřenou náladou, hudba hloubavá, meditativní až sentimentálně poetická.

Pavel Lohonka, uměleckým jménem Pavel Žalman Lohonka, zkráceně též Žalman, je jedna z nejvýraznějších postav české folkové scény. Jeho vlastní tvorba čerpá z několika inspiračních zdrojů. Vedle jihočeských lidových písniček jsou patrny velmi výrazné inspirační zdroje z tvorby různých osobností světového folku, v menší míře též lidová hudbě jiných národů.

 

Velmi známé je působení Pavla Žalmana v legendární jihočeské folkové kapele Minnesengři. Spolupracoval i s další významnou jihočeskou folkovou skupinou Nezmaři či pardubickou skupinou Stopa. Poté až do současnosti působí ve své vlastní hudební skupině s názvem Žalman & Spol.

Poslední obměna sestavy proběhla v únoru 2017. Vedle Petra Novotného, stojícího po Žalmanově boku již téměř 25 let a zpěvačky Michaely Hálkové stanul kytarista Petr Havrda přinášející nový vítr a nové aranže písní Pavla Lohonky, Petra Novotného, Michaely Hálkové a Pavla Maliny.

Věra Nevečeřalová

Reklama