InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnické odpoledne

    Čtvrtek 25.4 15:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Na Sadech, České Budějovice

  • Tvořivý rok – gravírování

    Čtvrtek 25.4 16:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Čtyři Dvory, Emy Destinové 46, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Během historie záplavy na Třeboňsku přicházely pravidelně

 Autor: Eva Výborná

    Autor: Eva Výborná

SOBĚSLAV – Mnoho lidí má ve své paměti snad tisícileté povodně, které zasáhly v roce 2002 celou republiku, a samozřejmě celé jižní Čechy. Jako reakce na ně vznikla přednáška Historie povodní na Třeboňsku. Ve středu 13. února si ji v Rožmberském domě Blatského muzea vyslechli v podvečer návštěvníci. Její autor Pavel Matlas, bývalý jindřichohradecký historik a archivář, představil fenomén záplav v delším časovém horizontu na základě jihočeských archivních pramenů.

V období od poloviny 16. až do poloviny 19. století se povodně na našem území objevovaly pravidelně vždy po 30 až 40 letech. Ovšem ani ta v historii největší z roku 1890 nebyla tak rozsáhlá jako povodeň v roce 2002. 

Pavel Matlas připomněl, že 20. století bylo z hydrologického pohledu v jižních Čechách výjimečné. Velké vody se jim vyhýbaly a vymizela tzv. povodňová paměť. Předešlé generace povodně braly jako přirozené a houževnatě se s nimi vyrovnávaly.

Povodně bývaly skutečně pravidelnou součástí života předků po celá staletí. Přednášku Pavel Matlas doprovodil ilustracemi z dobových map a plánů třeboňské rybniční soustavy.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace