JAK CUKROVARNICKÝ PRŮMYSL PODVÁDĚL SVĚT PO CELÁ STALETÍ (2)

Mercola dr. Joseph

Mercola dr. Joseph

autor

14.02.2019 Zdraví

Odpověď cukrovarnického průmyslu na limity cukru

 Není divu, že odpověď cukrovarnického průmyslu na všechny tyto limity cukru vedla k vytvoření další studie, která měla vyvrátit platnost doporučení a udržovat nejistotu. Jak uvádí CBS, "Studie McMaster Univerzity" tvrdí, že předložené důkazy mají "nízkou kvalitu". Přezkum byl financován severoamerickou pobočkou "Mezinárodního institutu životní vědy" (ILSI), což je obchodní skupina zastupující společnost Coca-Cola, Dr Pepper Snapple Group, Hershey, Mars, Nestlé, PepsiCo a mnoho dalších. Na závěr tito průmyslem financovaní odborníci zjistili, že:

"Pokyny týkající se cukru nesplňují kritéria pro důvěryhodné doporučení a jsou založeny na důkazech nízké kvality. Úředníci veřejného zdraví (při zveřejňování těchto doporučení) a veřejnost (při zvažování stravovacího chování) by měly být opatrní při dodržování těchto omezení ... V současné době se zdá, že neexistují spolehlivé důkazy, které by naznačovaly, že některý z doporučených denních kalorických prahů pro příjem cukru je významně spojen s negativními účinky na zdraví. Výsledky tohoto přehledu by měly být využity ke zlepšení ve vývoji důvěryhodných pokynů pro příjem cukru‘.  Ironické je tvrzení, že ‚Autoři provedli studii nezávisle na zdroji financování, který je primárně podporován potravinářským a zemědělským průmyslem‘.

V podstatě řekli, že studie byla financována potravinářským průmyslem, ale věřte nám, že jsme byli naprosto nestranní. Opravená verze zveřejnění odhalila, že rozsah a obsah protokolu "ILSI" schválila. "AP News" také zjistila, že jeden z autorů Joanne Slavin, profesorka na "University of Minnesota", nezveřejnila finanční prostředky ve výši 25 000 USD od společnosti "Coca-Cola" v roce 2014. Slavin také nezveřejnila grant, který obdržela od společnosti "Quaker Oats" vlastnící společnost "PepsiCo" a nezmínila práci na pokynech pro cukr z roku 2012, které financoval ILSI.Ovšem zveřejnila grant od "Rady pro houby".

 

Ukazuje se, že masivní průzkumy jsou financovány

Pokud jste vůbec ochotni přijmout Slavín a její spoluautory, zvažte následující studii zveřejněnou v listopadu roku 2016:

‚Způsobují slazené nápoje obezitu a cukrovku? Průmysl a výroba – vědecká polemika. Zkoumala 60 studií zveřejněných v letech 20012016 s cílem prověřit vazby mezi způsobem financování a výsledky studií. "Komplexně jsme prozkoumali literaturu, abychom zjistili, zda experimentální studie, které nenalezly žádnou souvislost mezi slazenými nápoji a obezitou jsou při financování tímto odvětvím pravděpodobnější, než negativní."

Výsledek? Ze 60-ti studií bylo 26, které žádnou vazbu nenalezly, financováno nápojovým průmyslem; ze zbývajících 34, které našly vztah, pouze jeden získal finanční prostředky z průmyslu.

Na závěr poznamenali: "Toto odvětví zdá se manipuluje současné vědecké procesy, aby vyvolávaly pochybnosti a rozvíjeli obchodní zájmy na úkor zdraví veřejnosti." U některých ze studií, které dávají cukru volnou ruku, vedou zřetelné stopy do průmyslu.  Jeden článek například dospěl k velmi nepravděpodobnému závěru, že konzumace bonbónů může zabránit přírůstku hmotnosti. Zdrojem financování je "Národní sdružení cukrářů", které zastupuje výrobce bonbónů jako Butterfingers, Hershey a Skittles.

Výzkum společností Coca-Cola a Pepsi také dospěl k velmi nepravděpodobnému a nezodpovědnému závěru, že konzumace limonád je pro úbytek hmotnosti přínosnější než čistá voda. Pokud chápete, že se dodržováním navrhovaných pokynů pro cukr (omezení cukru na 5 - 10 % denních kalorií) sníží zisky společností z nezdravých potravin o polovinu, je snadné pochopit, proč jsou ochotni za každou cenu manipulovat s vědou. Chamtivost však není ospravedlněním a je nejvyšší čas přestat nakupovat v pečlivě připravených kampaních cukrovarnického průmyslu.

 

Zničte závislost na cukru

Cukr způsobuje velmi reálné poškození vašeho těla a buněk a závislost na něm je také velmi reálná. Existuje několik strategií, které můžete použít ke snížení nebo odstranění příjmu přidaných cukrů, i když si budete jídlo užívat.

1. Seznamte se se zdravotními dopady cukru. Snadněji pak trvale změníte životní styl a stravu, pokud víte proč. Jen stručný seznam 76 různých způsobů, jak cukr negativně ovlivňuje zdraví je v mém článku "Pravda o závislostech na cukru" (https://www.organicconsumers.org/news/truth-aboutsugar- addiction).

2. Snižte čisté sacharidy = z celkové váhy  sacharidů odečtete vlákninu. Pokud udržujete čisté sacharidy pod 100 gramů denně (zdravější je až 50 gramů), snížíte si chuť na sladkosti. Další podrobnosti, včetně významu cyklování ve vyšších množstvích čistých sacharidů, jakmile se stanete spalovačem tuků na (http://tinyurl.com/y7tkphlw).

3. Jezte skutečné jídlo. Je-li jídlo baleno, nebo konzervováno, je pravděpodobné, že může obsahovat přidaný cukr. Celé organické potraviny, které nejsou geneticky modifikované, poskytují tělu výživu, kterou potřebujete k optimálnímu fungování, a přirozené cukry spojené s vlákninou snižují čisté sacharidy.

4. Čtěte štítky. Na zpracovaných potravinách, které nakupujete, zhodnoťte celkové množství cukru. Čím méně cukru budete jíst, tím méně po něm budete toužit.

5. Používejte bezpečnější sladidla. Ne všechny náhrady cukru jsou stejné. Nepoužívejte umělá sladidla, jako je aspartam. Mezi bezpečnější alternativy patří Stevia, Lo Han Guo (také Luo Han Kuo) a čistá glukóza (dextróza). Na rozdíl od fruktózy může být glukóza použita přímo každou buňkou ve vašem těle a jako taková je mnohem bezpečnější alternativou k cukru. Zvýší však čistý příjem uhlíku.

6. Snižujte přidaný cukr postupně. Pokud to pro vás v minulosti nefungovalo, zkuste pomalu snížit množství cukru v nápojích. To dává chuťovým buňkám čas přizpůsobit se pití vašeho oblíbeného čaje nebo kávy bez přidaného sladkosti.Zvyšujte příjem zdravých tuků. Tuk zvyšuje sytost a snižuje chuť na sladké. Avokádo, kokosový olej, ořechy a semena zvýší váš zdravý obsah tuku, naplní vás a sníží vaše sladké chutě.

7. Zahrňte fermentované potraviny. Fermentované potraviny podporují zdravé trávení a zlepší střevní mikrobiom. Kyselá chuť přirozeně pomáhá snížit chuť na sladké.

8. Zkuste TurboTapping. Emocionální a stresové přejídání není neobvyklé. Stres a nepohodlí, že se zbavujete nezdravého jídla lze odbourat různými mentálními technikami. Turbo tapping je navržený speciálně pro závislost na cukru a stojí za to vyzkoušet, pokud se snažíte vzdát limonád a jiných sladkostí.

-konec-

-------------------------------------

 

ODKAZY:

1. Sugar Science; http://tinyurl.com/y7dznkgx

2. JAMA Internal Medicine Sep. 12, 2016. doi:10.1001/jamainternmed.2016.5394; http://tinyurl.com/zm72o6s

3. PLOS Medicine Mar.10, 2015; http://tinyurl.com/qf5ysoj

4. Daily Motion, Sugar Coated, http://tinyurl.com/y9t3wdsy

5. Sugar Science, Hidden in Plain Sight; http://tinyurl.com/yb2htqko

6. Krave Jerky nutrition labels; http://tinyurl.com/ybfrf5vp

7. Forbes, Aug. 30, 2012; http://tinyurl.com/y9t4naxm

8. JAMA Internal Medicine, Feb. 3, 2014; http://tinyurl.com/prou5sy

9. Diabetes Care, Nov. 2009; 32(suppl 2): S157-S163; http://tinyurl.com/yd3znx7y

10. Hepatology, 2014 Feb;59(2):713-23; http://tinyurl.com/y72edr7r

11. J Alzheimers Dis., 2011;25(1):29-41; http://tinyurl.com/yct243tz

12. Journal of the Alzheimer's Association, February 2014; 10(1), supplement: s26-s32; http://tinyurl.com/ya3yr8wg

13. NEJM, Aug. 8, 2013; 369:540-548; http://tinyurl.com/lg2mfl7

14. The New York Times, Feb. 20, 2013; http://tinyurl.com/y78qs7ky

15. Dietary Guidelines for Americans, 2015–2020; http://tinyurl.com/zvaappk

16. American Heart Association Jul. 20, 2016; http://tinyurl.com/y8m9ubtk

17. Circulation Aug. 23, 2016; 134(8); http://tinyurl.com/jqqxz8q

18. Annals of Internal Medicine, 2017; 166(4): 257-267; http://tinyurl.com/jlul2xa

19. The New York Times, Dec. 19, 2016; http://tinyurl.com/yb68bwfe

20. Time, Dec. 19, 2016; http://tinyurl.com/j69oem9

21. NPR, Dec. 19, 2016; http://tinyurl.com/y9e772xq

22. CNN Health Dec. 19, 2016; http://tinyurl.com/zmypres

23. CBS Local (Chicago) Dec. 21, 2016; http://tinyurl.com/y98e7jx8

24. Annals of Internal Medicine, op. cit.

25. AP News, Dec. 21, 2016; http://tinyurl.com/yabbyaqs

26. Annals of Internal Medicine 2016;165(12):895-897; http://tinyurl.com/ya8jn2jg

27. Associated Press Jun. 2, 2016; http://tinyurl.com/jujd43b; http://tinyurl.com/yaezazvs

28. Alliance for Natural Health, Feb. 2, 2016; http://tinyurl.com/zzqtcpd

29. CNN Health Dec. 19, 2016; http://tinyurl.com/zmypres

Další díly