Soňa Červená bude mít každý měsíc v Ungeltu svůj recitál

Třiadevadesátiletá pěvkyně Soňa Červená vystoupí letos každý měsíc za doprovodu klavíristy Karla Košárka na svém písňovém recitálu v pražském Divadle Ungelt. Program, na němž mimo jiné zazní písně Bohuslava Martinů či jejího otce Jiřího Červeného, sestavila pěvkyně. První představení se uskuteční 15. února 2019, stejně jako březnové a dubnové je vyprodané. Novináře o tom informoval umělecký šéf Ungeltu Pavel Ondruch.
Preview koncert festivalu Janáček Brno – Petr Bláha (Ďábel), Soňa Červená (Vypravěč), Štěpán Kaminský (Voják) – divadlo Reduta 13. 11. 2017 (zdroj ND Brno / foto Marek Olbrzymek)

Součástí dvouhodinového programu je také mluvené slovo. “Budu vyprávět o tom, o čem potom zazpívám, třeba o Bohuslavu Martinů nebo mém otci, takže si nebudu vymýšlet nějaké romány. To jsou docela zajímavé informace, které budu dávat publiku,” řekla Soňa Červená, která v 60. letech emigrovala za dramatických okolností z totalitního Československa a po roce 1989 se vrátila zpět.

Vitální umělkyně pochází ze slavného rodu. Je dcerou spisovatele a kabaretiéry Jiřího Červeného, který byl v prvorepublikovém Československu ředitelem kabaretu Červená sedma. Pro divadlo ji objevili Jiří Voskovec a Jan Werich, kteří ji obsadili do muzikálu Divotvorný hrnec. “Můj otec byl kabaretiér, mám to v genech, i když jsem utekla k opeře,” konstatovala Červená.

Podle Milana Heina, zakladatele a ředitele Divadla Ungelt, je vystoupení Červené pro jeho divadlo velká čest. “Jsme poctěni, že souhlasila s nabídkou, aby u nás měla jednou měsíčně písňový recitál. Jeho komorní atmosféru podtrhne klavír Karla Košárka, který zahraje i několik sólových skladeb. Čeká nás vnitřní živost Červené, autentičnost, emoce a její práce se slovem,” podotkl.

Červená zpívala v nejvýznamnějších operních domech, v San Francisku byla rekordních 11 sezon. Mimořádné výkony podávala v operách Richarda Wagnera a Leoše Janáčka. Její nejslavnější rolí byla Carmen. V inscenaci dirigenta Herberta Kegela zpívala na předních světových scénách více než stopadesátkrát. V roce 2004 obdržela jako zvláštní cenu kolegia cenu Thálie, v roce 2011 z rukou ministra kultury medaili Artis Bohemiae Amicis a 28. října 2013 ji prezident Miloš Zeman vyznamenal medailí Za zásluhy. U příležitosti jejích devadesátin ji v roce 2015 tehdejší ministr kultury Daniel Herman udělil titul Dáma české kultury.

Loni v červnu získala Červená osvědčení o pojmenování planetky č. 26897, která nyní nese jméno Červená. Spolu se sbormistrem Josefem Pančíkem převzala na slavnostním večeru 19. ledna 2019 ve Smetanově síni pražského Obecního domu Cenu klasické hudby Classic Prague Awards za rok 2018 v kategorii za celoživotní přínos.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat