Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Samsung stále posílá aktualizace na Galaxy S6 a S6 Edge

14.2.2019, Jáchym Šlik, aktualita
Samsung nezapomíná na své starší vlajkové lodě a pokračuje v jejich softwarové podpoře. V těchto dnech míří aktualizace na kdysi oblíbené modely Galaxy S6 a Galaxy S6 Edge, a to i přes dříve avizované ukončení podpory.
Na jaře loňského roku jsme psali, že Samsung ukončil podporu pro své bývalé vlajkové lodě Galaxy S6 a Galaxy S6 Edge. Vycházeli jsme přitom ze seznamu na oficiálních stránkách výrobce, odkud oba modely zmizely. Jinak řečeno, telefony měly přestat dostávat pravidelné bezpečnostní aktualizace, které Google připravuje každý měsíc. Jak se ovšem ukázalo, jihokorejský výrobce se rozhodl v softwarové podpoře pokračovat, i když alespoň nepravidelně. Nyní, když řada „es šestky“ slaví čtvrté narozeniny, vyšla nečekaná aktualizace pro Galaxy S6 a Galaxy S6 Edge.
 
V tuto chvíli je distribuována ve Spojených arabských emirátech, ale nejspíš bude jen otázkou času, kdy dorazí do dalších regionů. Samsung totiž obvykle aktualizaci vydá nejprve „na zkoušku“ v jedné zemi a až po několika týdnech pokračuje v distribuci ve zbytku světa. Další komplikací potom mohou být mobilní operátoři, kteří aktualizaci někdy zdrží, pokud nemáte telefon zakoupený ve volném prodeji. Update dorazí klasickou OTA cestou („vzduchem“, nikoliv přes kabel) a telefon by vás na jeho dostupnost měl informovat automaticky, případně můžete zkusit ověření v Nastavení.
 
 
Aktualizace, které patří svým rozsahem spíše mezi menší, nesou označení G920FXXU6ESA1 a G925FXXU6ESA1 (podle konkrétního modelu). Hlavní objevenou změnou je lednový balíček bezpečnostních oprav od Googlu. Nejedná se tedy o nejnovější záplaty (minulý týden už vyšla únorová verze), ale vzhledem ke stáří telefonu to snad můžeme Samsungu odpustit. Aktualizace podle očekávání nepřináší úpravy v uživatelském rozhraní ve stylu One UI ani nepovyšuje verzi operačního systému.
 
Připomeňme, že oba zmiňované modely byly představeny s Androidem Lollipop a postupně byly aktualizovány na verze Marshmallow a Nougat. Na Oreo už se nedostalo, i když se o něm chvíli spekulovalo. Samsung tímto krokem dokazuje, že při aktualizacích smartphonů možná nebývá nejrychlejší, ale v dlouhodobém měřítku patří možná k nejspolehlivějším výrobcům v oblasti softwarové podpory. Podpora pokračuje také pro tři roky starý model střední třídy Galaxy A5 (2016), který byl nedávno přesunut do kategorie čtvrtletních bezpečnostních updatů.
 
Zdroj: Sammobile.com


reklama