Hlavní obsah

Češi očekávají, že si letos finančně polepší. Budou také více spořit?

Novinky, Barbora Buřínská

Nadpoloviční většina Čechů očekává, že se jim letos bude dařit lépe než v roce předchozím. Počítají s vyššími příjmy a tím i zlepšením finanční situace svých domácností. Mnozí proto plánují dávat peníze stranou, dvě pětiny chtějí spořit víc než v minulých letech.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Jak budou Češi letos spořit

Článek

České ekonomice se už několik let po sobě daří, nezaměstnanost je mizivá, příjmy rostou. Není tedy divu, že mnozí Češi, jak ukázal průzkum Raiffeisen stavební spořitelny (RSTS), hledí do blízké budoucnosti s optimismem. Na otázku, zda si letos finančně polepší, odpověděla více než polovina dotázaných (54 procent) kladně.

Každý druhý letos počítá s vyšší mzdou

Se zvýšením měsíčních příjmů počítají především mladí lidé do 24 let a domácnosti s vyšším čistým měsíčním příjmem (přes 40 tisíc korun). Také muži oproti ženám hledí do budoucnosti optimističtěji než ženy, se zlepšením rozhodně počítá zhruba každý šestý muž, ale jen každá desátá žena.

A právě těmto optimistickým očekáváním Čechů nahrávají i aktuální zprávy ze statistického úřadu, podle kterého celkový počet pracovníků dosáhl v minulém roce maximum v historii samostatné ČR. To se následně odráží v platech, zaměstnavatelé jsou totiž často nuceni nabídnout vyšší mzdy k získání a udržení schopných a motivovaných zaměstnanců.

Foto: David Ryneš, Novinky

Očekávají Češi letos zvýšení měsíční mzdy?

A opět i průzkum Home Creditu potvrdil, že v otázce zvýšení mezd si muži věří více než ženy. Počítají s ním téměř tři pětiny mužů a jen o málo více než třetina žen.

Nejčastěji lidé předpokládají, že částka, o kterou se jim plat zvýší, se bude pohybovat od jednoho do tří tisíců korun měsíčně (23 procent). Každý šestý počítá maximálně s tisícovkou navíc.

S rostoucími příjmy naloží zodpovědně

Češi patří spíše mezi spořivé národy, přičemž nejvíce peněz drží na běžných a spořicích účtech. Vklady domácností se blíží 2,5 bilionu korun. Velké oblibě se mezi českou populací těší i stavební spoření či spoření na penzi.

Průzkum RSTS ukázal, že vytváření finančních rezerv patří mezi priority českých domácností. A právě rostoucí příjmy jim mají dopomoci k tomu, aby letos šetřily více než dříve, což plánují dvě pětiny oslovených.

Téměř tři pětiny z těch, kteří si chtějí spořit více než dosud, mají v plánu si každý měsíc odkládat o 1000 korun více. Zhruba čtvrtina bude šetřit až o dva tisíce korun více a každý pátý si bude navíc měsíčně ukládat částku přesahující dva tisíce korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám