Moc si přál být prezidentem, kandidoval i z vězení. Kontroverzní politik z USA zemřel

ČTK ČTK
14. 2. 2019 6:58
Kontroverzní americký politik a ekonom Lyndon LaRouche, který několikrát neúspěšně kandidoval na úřad prezidenta, byl odsouzen za daňové úniky a za podvody a jehož jméno je spojeno s nespočtem teorií spiknutí, zemřel v úterý ve věku 96 let. Nyní to oznámila jeho politická organizace LaRouchePAC. Místo ani příčinu smrti nezveřejnila.
Lyndon LaRouche na starším snímku.
Lyndon LaRouche na starším snímku. | Foto: ČTK

LaRouche se v letech 1976 až 2004 ucházel osmkrát o křeslo prezidenta USA, jednou dokonce i z vězení, nikdy ale nezískal víc než 80 000 hlasů, napsal list Washington Post. Bývalí stoupenci jeho organizaci označili za kultovní podnik, který vyžadoval poslušnost a kde na sebe měli donášet i manželé.

LaRoucheova rétorika byla plná temných vizí spiknutí, celosvětové ekonomické apokalypsy a náboženských konfliktů. Řekl, že útoky 11. září 2001 byly pokusem o převrat americkou armádou, nikoliv práce al-Káidy.

Z rozšíření AIDS obviňoval Mezinárodní měnový fond a královna Alžběta II. podle něho byla součástí mezinárodního obchodu s drogami. Bývalého viceprezidenta Waltera Mondaleho a bývalého státního tajemníka Henryho Kissingera označoval za komunistické špiony a bývalý personální šéf Bílého domu Donald Regan se podle něho dopustil praní špinavých peněz.

V roce 1989, kdy mu bylo 66 let, byl odsouzen za získání půjček v hodnotě přes 30 milionů dolarů (684,6 milionu Kč) od svých stoupenců, které neměl v úmyslu uhradit. Odsouzen byl také za daňové úniky, píše agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy