Hlavní navigace

Jiřina Bohdalová žaluje Komerční banku o miliony kvůli padělaným obrazům

14. 2. 2019

Sdílet

Herečka Jiřina Bohdalová podle zjištění Radiožurnálu zažalovala Komerční banku kvůli prodeji padělaných obrazů. U civilního soudu se tak dožaduje miliónů investovaných do falzifikátů. Ty nabízel VIP klientům banky její někdejší privátní bankéř Radek Pokluda. Podle právníků Bohdalové by za to měla Komerční banka nést zodpovědnost. Ta to ale odmítá.

Jen Bohdalová přišla kvůli falešným obrazům o několik miliónů korun, potvrdil její právní zástupce Michal Morawski. V současné době je to okolo pěti miliónů. Odpovídá to hodnotě, o kterou žalujeme Komerční banku, řekl Radiožurnálu.

Podobnou žalobu na banku podle Morawskiho podali i někteří další Pokludovi klienti. Mezi podvedenými je například i režisér Ivan Zachariáš. Ten upozornil mimo jiné na to, že nabídka na koupi obrazu přišla z oficiálního e-mailu Komerční banky.

Na pozici Komerční banky se nic nemění. Trváme na tom, že šlo o soukromou aktivitu pana Pokludy, za kterou banka není odpovědná, řekl Radiožurnálu mluvčí Pavel Zúbek.

Našli jste v článku chybu?
  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 2. 2019 13:16

    Pavel (neregistrovaný)

    Tak jestli to bylo komunikováno oficiální cestou (maily z KB, smlouva s KB se všemi obvyklými náležitostmi) a smlouva byla uzavřena v této věci obvykle jednající osobou (privátním bakéřem pro VIP klienty) v prostorech KB, tak to paní Bohdalová vyhraje. Za to nese podle občanského zákoníku odpovědnost.

    § 430, odst 1) Pověří-li podnikatel někoho při provozu obchodního závodu určitou činností, zastupuje tato osoba podnikatele ve všech jednáních, k nimž při této činnosti obvykle dochází.

    § 430, odst 2) Podnikatele zavazuje i jednání jiné osoby v jeho provozovně, pokud byla třetí osoba v dobré víře, že jednající osoba je k jednání oprávněna.

    Myslím, že se pokoušela tuto záležitost vyřešit dohodou, ale byla odmítnuta a tak se s KB se zlou rozešla.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality

Autor je redaktorem serveru Peníze.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).