Na úvodní stránku Na úvodní stránku
Přispějte do knižní databáze
Přidat knihu Přidat autora

Kdo má Sílu, ten má moc a kdo má moc, ten vládne světu


Kdo má Sílu, ten má moc a kdo má moc, ten vládne světu
Recenze knihy: Zlatá klec
Autor: Vic James
Originální název: Dark Gifts 1 – Gilded Cage
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 328
Buď patříš k Mocným, kterým v žilách koluje magická Síla, nebo jsi obyčejný člověk a máš smůlu. Mocní ovládají svět, aristokratická smetánka se schopnostmi, které do lidských rukou nepatří. Pravidla jsou plně v rukou Silou obdařených – například zákon, který každému obyčejnému nakazuje nastoupit na nucené desetileté práce. Umístění je různorodé, od pracovních táborů po pozice osobních služebníků v sídlech Silou obdařených. Po dobu vykonávání práce pozbývá člověk veškerých svých práv a stávají se majetkem státu. Ze jmen se stávají čísla a z čísel pouhá pracovní síla.

Rodina Hadleyových se rozhodne nastoupit do povinné služby společně, s nadějí na hromadné umístění mezi služebnictvo do sídla Mocných. Téměř se zadaří, rodiče se svými dcerami nastupují k výkonu práce jako pomocná síla pro potřeby jedné z nejmocnějších rodin. Avšak syn Luke není přijat a místo toho je přiřazen do své noční můry, do drsného pracovního táboru Millmooru. Zatímco zbytek jeho rodiny tráví v luxusním prostředí přepychového sídla rodiny Jardinů v bezpečí a dostatku, Luke je tvrdě konfrontován s žalostnými podmínkami táboru. Stýská se mu po své rodině a upíná se k naději, že se jeho zařazení vysvětlí jako omyl a bude přiřazen ke své rodině. Do té doby mu nezbývá než čekat... Nebo ne?

Ukázka knihy


Anglie v dystopickém kabátě, aneb zase se něco zvrtlo. Děj se výjimečně nenachází v daleké budoucnosti, nýbrž v současné době, s kořeny sahajícími do dávné minulosti. Kniha obsahuje alternativní historii, ve které se objevují takzvaní Mocní, lidé obdaření jakousi vnitřní Sílou, která jim propůjčuje různé schopnosti. Není divu, že se tito „nadlidé“ uchopili moci a zákony se tvořily dle jejich potřeb. Toto téma je pouze lehce nakousnuto a hodina historie se tedy nekoná. Kromě nucených pracovních desetiletek se obyčejný lid nemá extrémně špatně, s přihlédnutím k možnostem obdařených, kteří pokud by si chtěli podmanit svět, nebyl by tu nikdo, kdo by jim mohl zabránit. Ale za těch několik let, kdy je člověk ve službě státu a nemá žádná práva, se může stát hodně, aby ho to zničilo a naplnilo nenávistí k těm, kteří vládnou.

Samotný příběh je rozdělený do dvou souběžných dějových linek. Silný kontrast mezi tím, jak přežívá Luke a prostředím, kam se dostala jeho rodina, je více než zřetelný a je to jako pendlovat mezi dvěma odlišnými světy. Více prostoru je věnováno Lukeovi v Millmooru a čtenář má možnost bližšího poznání s postavou a jeho charakterem. Na druhé straně, v sídle Jardinů se pozornost dělí mezi dcery Hadleyových a bratry Jardinovy. Nejzajímavějším charakterem vyčnívá nejmladší Silyen, podivný mladík s obrovským množstvím Síly.
Celkové hodnocení postav zůstává spíše vlažné. Příběh je orientován na děj, nikoliv na hloubku charakterů, nebo myšlenek. Postavy jsou zde pro svůj účel a šance, že by nějaké dítě z Hadleyovic rodinky stalo milovanou knižní postavou, se pohybuje na hranici minima.

Styl psaní je čtivý a tempo vyprávění je ideální. Autorka postupně odhaluje poměry mezi normálními smrtelníky a obdařenými. Stejně tak se příběh točí kolem záhadné Síly, která lidi rozdělila do skupin. Nabízí se spoustu otázek, například kde se vzala, co je její podstatou a jak se může stát, že ze tří synů jsou pouze dva obdaření. Čím blíž se vyprávění blíží do konce, tím více je děj akčnější a nabitý. Konec je zakončen oblíbenou fintou, drásavým cliffhangerem, který přidá víc otázek, než rozřešení. Tři čtvrtě knihy se sice čte dobře, ale nedá se mluvit o čtenářském zážitku, který by zanechal nějaké stopy. Zbylá čtvrtina je narvaná akcí až k prasknutí, což z matematického hlediska je nevyvážený poměr.

Ukázka knihy


Samotná kniha v daném žánru nepřináší nic nového, objevného, nebo originálního. Utlačovaný lid pod nadvládou těch, kteří ovládají nadpřirozené síly, to už na knižní trh dodala třeba Rudá královna, která navrch v hodnoceních dostala na frak s tím, že kopíruje několik prvků z populárních knih. Temné nadání se nestane bestsellerem a nestrhne prodeje, trh je velký a podobných titulů je dostatek – konkurence je více než dost.

Fanoušci tohoto žánru si však nemají na co stěžovat, knih se vydává jak na běžícím páse a nemůže se stát, že by jim došlo čtení. Temné nadání – Zlatá klec může být dalším přírůstkem do bohaté zásoby dystopií a roztříštěných světů.

Hodnocení autora recenze
70% 70% 70% 70% 70% 70% 70% 70% 70% 70%
V obchodech(249 - 312 Kč)



Komentáře

Další zajímavé recenze



Protiklady sa proste priťahujú
Recenze knihy Kolega z pekla

S Ladislavem opět na cestách
Recenze knihy Všechny cesty vedou do Santiaga

Láska nepozná čísla
Recenze knihy Konfigurácia nás dvoch

Přihlášení

nebo
Přes Facebook
Přes Google
Ztracené heslo?