Junioři v Jeseníkách

14.2.2019 Pavel Košárek

Junioři v Jeseníkách

Další soustředění juniorské o-reprezentace proběhlo v Mladoňově v podhůří Jeseníků. Na programu bylo jak lyžování, běhání, ale i OB tréninky.


 

V sobotu ráno přišel na řadu první trénink. Většina zvolila běžky, někteří ale vyrazili na shluky + výběh, což v součtu znamenalo kolem 100 minut zátěže.
tracking shluky

Odpoledne čekala na některé pořádná výzva v podobě 3. Mistrovství JRD v LOB. Trénink se líbil, protože do tzv. čárek zavítaly tratě jen minimálně a většina trati vedla po rolbou upravených trasách. Účast byla více než slušná a to především v kategorii juniorek, kde vystartovalo 12 závodnic. Tituly ovšem zůstaly v rukou nejpovolanějších tj. lobařů specialistů.
výsledky by očko
tracking LOB
fotky od Martina Křivdy

Večer bylo nutné zregenerovat a připravit se na další den = výlet do menšího aquacentra v Rýmařově.

Nedělní dopoledne bylo ve znamení tempového běhu. Nešlo o žádné porovnání se mezi sebou. Závodníci vybíhali na trať v 15 sekundových intervalech a měli se po celou dobu pohybovat v zóně AP2 a ke konci zrychlit na AP3. Juniorky absolvovaly dva okruhy celkem o délce 5,4 km a 180 metrů převýšení a strávily na nich 28–33 minut a junioři 3 okruhy tj. 8,1 km a 270 metrů převýšení. Všichni se vešli do času kolem 36 minut.
trasa okruhu

Odpoledne bylo na výběr z lyžařského tréninku a z middlu, který byl díky sněhu poměrně náročný, a tak časy odpovídaly zkrácené trati resp. klasice.
mapa
mezičasy

Na poslední večer byla naplánována suchá sprintová příprava s posilováním. Jelikož bylo posilování v průběhu uplynulých dvou dnů celkem dost, tak byla pouze teorie. Každý postupně obdržel 4 mapové výřezy s jedním postupem a musel, co nejrychleji vymyslet a zakreslit volbu na další kontrolu. Závodníkům byla puštěna časomíra, aby získali představu o tom, jak dlouho jim trvá vymyslet na sprintu postup, který následně realizují. Po té jsme si pak jednotlivé postupy zanalyzovali včetně vzdáleností. Cílem cvičení bylo si vyhodnotit, kolik času stojí přemýšlení nad optimální volbou v porovnání s rychlejším výběrem o trochu horší varianty.

Závěrečný trénink lyžařsko-běžeckých úseků už také není žádnou novinkou. Ještě jednou byl výjezd na Skřítek, kde byly ideální podmínky jak pro lyžařské, tak běžecké úseky. Cílem tohoto tréninku bylo nabídnout zábavnou formou zatížení na úrovni LA.
výsledky

Toto soustředění bylo jednoznačně více zaměřené na fyzickou přípravu než na tu mapovou (pět tréninků v různých intenzitách od AP1 - základní vytrvalost, až po LA - krátké intervaly). Spolu s probíhajícím vyšetřením na stanovení tréninkových zón u MUDr. Pozdíška to určitě padlo na úrodnou půdu.


« zpět