Výstava v Galerii KusKovu "Neumím ani lvíče a troufnu si na lva"

Cvičitelka slonů, Emma Černá, smalt na mědi

Cvičitelka slonů, Emma Černá, smalt na mědi

Trampolína, Emma Černá, smalt na mědi Neumím ani lvíče a troufnu si na lva, Emma Černá, smalt na mědi Emma Černá na fotografii Bohdana Holomíčka, Divadlo Komedie

Výstava v Galerii KusKovu "Neumím ani lvíče a troufnu si na lva" představí smaltované obrazy loni zesnulé herečky a výtvarnice Emmy Černé.

Vernisáž středa 27. 2. 2019 od 19 h

Výstava 28. 2. - 12. 4. 2019, út - čt 13 - 18 h, pá 13 - 17 h

Výstava prezentuje obrazy z posledních let tvorby Emmy Černé (1937 - 2018). Zachytila na nich cirkusové prostředí a život artistů.

Emma Černá byla především herečka, ale k sebevyjádření využívala výtvarné umění. Ke smaltu ji přivedla výtvarnice a kamarádka Radka Urbanová. Drobné smaltované obrázky Emmy Černé nejdříve sloužily jako "zlomvazky" na premiéry pro kolegy z divadla. Postupem času se dostávala k větším formátům.

Paní Urbanová vzpomíná: "Emma byla velmi tvrdohlavá a řekla bych i nepoučitelná. Já jsem ctila obecné principy technologie smaltu a snažila se je Emmě vštípit. Vždycky se na mne podívala těma velkýma očima a já se snažila v nich nečíst, co si o tom myslí. Asi před dvěma lety se na čas odmlčela a urputně na čemsi pracovala. Po půl roce mne pozvala domů a ukázala mi kolekci velkých obrazů, kterými najednou překročila svůj stín. Byl to pro mne nádherný šok."

Kontakt:

Ivana Špičáková

Galerie KusKovu

Tel: 737 200 127, e-mail: info@kuskovu.cz

Biskupský dvůr 6 110 00 Praha 1

www.kuskovu.cz

www.facebook.com/galeriekuskovu

www.instagram.com/galeriekuskovu

Klíčová slova ČR-výtvarné-divadlo-Černá-Galerie KusKovu

Oblast
Praha, Česká republika (ce)

Kategorie
Kultura

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.