InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Závěrečný koncert žáků ZUŠ

    pondělí 27.5 19:00 - Divadlo Oskara Nedbala Tábor

  • Vejšlap (Divadlo Ungelt)

    pondělí 27.5 19:00 - Sál Záložna, Žižkovo náměstí Mladá Vožice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

V budoucnu se čeká příliv poutníků do Klokot. Revitalizace okolí kláštera má skluz

 Autor: Archiv Kláštera Klokoty

    Autor: Archiv Kláštera Klokoty

TÁBOR - Významné poutní místo klokotský klášter by v blízké době mohlo dostat titul bazilika minor. Jedná o zvláštní čestný titul, který určitým významným kostelům propůjčuje papež. Vyšší titul bazilika major je pak vyhrazen šesti nejvýše postaveným římskokatolickým kostelům, z nichž čtyři jsou v Římě a dva v Assisi. Čestný titul bazilika minor by klokotské sakrální a kulturní památce pomohl na prestiži, a tím i v přílivu návštěvníků z tuzemska i zahraničí. Věc má ovšem háček.

 

Kromě úpravy a vylepšení interiéru kostela, což je věcí církve, musí doznat poměrně rozsáhlých úprav také okolí kláštera. A to je především úkolem města. Již téměř před deseti lety byla dokončena revitalizace klokotské návsi za přispění dotací ROP Jihozápad v celkové hodnotě 23 milionů korun. V té době radnice slibovala, že etapa číslo dvě bude vzápětí následovat a dá novou, hezčí a funkčnější tvář prostoru od klokotské návsi po klášter. Dosud se tak nestalo.

„Projekt druhé etapy revitalizace v Klokotech je již několik let připraven, ale stále chybí to podstatné. Za celou dobu nebyl nikým vypsán dotační titul na tyto práce a pro město je to poměrně velké sousto. V okamžiku, kdy se nám na revitalizaci podaří získat peníze, práce spustíme," říká vedoucí odboru investic a strukturálních fondů radnice Karel Hotový.

Městský architekt Miloš Roháček s kolektivem ovšem v současné době pracuje na úpravách původního projektu. „Kromě úpravy komunikací počítáme především s reprezentativním nástupním prostorem na novou část hřbitova včetně odpovídající brány. Původní vrata ve staré části hřbitova chceme také změnit, protože dnes připomínají spíše vchod do zahrádkářské kolonie," rozkrývá plány architekt Roháček a dodává: „Podle našich představ by mělo vzniknout také regulérní parkoviště poblíž garáží a točna pro autobusy MHD kolem křížku na konci Klokot. Projekt bude hotov do léta a poté už bude záležet na penězích."

Úpravu nástupního prostoru ke klášteru a ke hřbitovu už několik let na radnici urguje také administrátor Farnosti Klokoty Jiří Můčka. „S vedením radnice jsem jednal již několikrát. Připomínal jsem význam klokotského kláštera pro město i skutečnost, že tyto úpravy jsou zakotveny také v územním plánu. Vždy jsem se jen dozvěděl, že nejsou peníze," říká Můčka. Dodává ještě, že kromě turistického a návštěvnického ruchu se v kostele pravidelně odehrávají pohřby, svatby, křty, koncerty a další akce s poměrně velkou přítomností lidí. Ti všichni musí někde zaparkovat. Zatím stojí podél cesty od Klokot na rozbahněném travním okraji a to podle Můčky nejen ohrožuje podmínky pro růst věkovitých lip, ale je to i nebezpečné pro řidiče i chodce.

Klokotský klášter pravidelně navštěvují také věřící z celého města. Hlavně těm v seniorském věku město ve spolupráci s dopravcem Comett Plus vyšlo vstříc a zavedlo ke klášteru linku MHD č. 11. Jezdí sice jen v neděli před a po bohoslužbách, ale i tak je určitě přínosem. S častějšími spoji Comett Plus v současné době nepočítá. Zatím autobus staví na provizorní zastávce a ředitel divize MHD Petr Pistulka je k nové zastávce a vybudování točny kolem křížku poměrně skeptický. „V současném stavu a rozměrech točna neposkytuje podmínky pro otáčení autobusu a nevím, že by to bylo v plánu. My změnu zastávky zatím neřešíme, uvidíme, co vymyslí architekti. Podle toho se zachováme," říká Pistulka.

Projekt města na druhou etapu revitalizace nástupního prostoru ke klášteru ale není jediný, který právě vzniká. V režii církve a v přípravě na případné udělení titulu bazilika minor čekají stavební úpravy také její majetek – poutní dům Emauzy a jeho okolí. Architekt Roháček informoval, že se projekt připravuje v očekávání většího množství poutníků zejména z Polska. Půjde o přístavbu ubikací v sousedství Emauz. Tam by měli poutníci možnost pobývat i několik dní a plánovaná kuchyně by se postarala také o jejich stravování. Problémem je ale parkování a otáčení autobusů před klášterem. Právě to by měli církevní projektanti vyřešit v souběhu s plánovanou dostavbou.

Diskuse k článku - 1 příspěvek
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Vanous 

    Reagovat

     

    Dá se taky v Táboře postavit či opravit něco i bez dotačních titulů? Ono to platí obecně. Zase na druhou stranu se s tím živí spousta úředníků a pan Hotový např. má funkci vedoucího odboru strukturálních fondů.

    Vloženo 14.2.2019 14:59:05

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace