Národní šampionát se vrací do Ostravy

Národní šampionát se vrací do Ostravy
Aktuality
čtvrtek 14. února 2019
Mistrovství České republiky mužů a žen proběhne o nadcházejícím víkendu v ostravské atletické hale. Nebude se bojovat jen o mistrovské medaile, ale domácí šampionát je také jednou z posledních možností k plnění nominačních požadavků pro start na HME v Glasgow.

V závodě na 60 metrů mužů by při neúčasti Jana Veleby a Dominika Záleského měl být jasným favoritem Zdeněk Stromšík, který vévodí letošním českým tabulkám výkonem 6.67 a navíc ho zdobí velmi vyrovnaná výkonnost. Svěřenci trenéra Jaroslava Vlčka zatím halový titul na šedesátce chybí. Na loňském šampionátu nestartoval. Letos hraje v jeho prospěch i fakt, že se národní mistrovství koná v jeho domovské ostravské hale. Bude však mít jednoho hvězdného soupeře, kterým bude Pavel Maslák, jenž si na MČR bude testovat svou rychlost. Maslákův osobní rekord je 6.65 a v minulosti se mu již jeden mistrovský titul na této trati podařilo vybojovat.

Na stejné distanci žen je hlavní kandidátkou na nejcennější kov Klára Seidlová. Té se loni podařilo poprvé v kariéře opanovat domácí halový šampionát, a navíc svůj úspěch ozdobila novým národním rekordem 7.23. V nadějné formě se nachází i letos, když svůj sezónní výkon srazila již na 7.27 a pohodlně se kvalifikovala na HME. Na MČR doufá v další vylepšení tohoto času.

Parádní podívanou slibují čtvrtky obou kategorií. Mezi muži favorizují papírové předpoklady Jana Tesaře, který časem 46.26 figuruje na čtvrtém místo průběžných evropských tabulek. Nominační požadavek pro start na HME, který má hodnotu 47.10, splnil také Patrik Šorm, jenž bude ovšem svou pozici muset uhájit před obhájcem loňského titulu Michalem Desenským a také Vítem Müllerem, kteří jsou letos jen nepatrně pomalejší. Dá se tak očekávat přímý souboj o pozici třetího čtvrtkaře, který nás bude reprezentovat v Glasgow.

Neméně zajímavý bude také závod žen. V něm by neměla na startu chybět Zuzana Hejnová. Svěřenkyně Dany Jandové je se sedmi halovými tituly nejúspěšnější atletkou v rámci mistrovství v této disciplíně. Tento týden v Paříži dokázala časem 53.29 vyhovět nominačním požadavkům pro start na HME a věří, že si sezónní výkon o víkendu v Ostravě ještě výrazně vylepší. „Myslím si, že mám určitě na lepší časy, než které jsem předváděla doposud. Soudím tak podle tréninkových ukazatelů. Věřím, že se v Ostravě namotivuji k pořádnému výkonu. Ostravské publikum je vždy skvělé, takže se moc těším,“ vzkázala.

Nejrychlejší českou závodnicí je ovšem momentálně Lada Vondrová. Ta si již dříve řekla výkonem 52.96 o účast na halovém evropském vrcholu a bude Hejnové hlavní konkurentkou. „Cítím se dobře. Úterní štafeta mi ukázala, že mám formu, což mě potěšilo. Do závodu půjdu s tím, že si chci vylepšit osobní rekord. Ten je pro mě důležitější než umístění,“ sdělila své ambice.  Kvalitní sestavu doplňují také loňská mistryně Martina Hofmanová a další dvě medailistky z minulého roku Marcela PírkováTereza Petržilková. Na startovní listině je i účastnice loňského mistrovství Evropy v Berlíně Alena Symerská, která letos v hale ještě nestartovala a nad její formou tak visí otazník.

Čerstvá dvojnásobná česká rekordmanka Simona Vrzalová plánuje v rámci MČR útočit na mistrovský double na tratích 800 a 1500 metrů. Přesto, že se nachází v životní formě, úplně snadné to mít nebude. Na půlce proti ní nastoupí obhájkyně titulu a vedoucí žena českých tabulek na této distanci Diana Mezuliáníková. Na patnáctce by jí pak měla být největší soupeřkou Kristiina Mäki. „Kombinaci osmistovky a patnáctistovky jsem zvolila z důvodu, že to bude poslední možnost si před HME pořádně zazávodit, a navíc je MČR pro mě na domácí půdě, což je samozřejmě také motivací,“ uvedla.

Roli favorita závodu na 800 metrů bude chtít potvrdit čtvrtý muž letošních evropských tabulek Filip Šnejdr, jenž si na mítinku Czech Indoor Gala vylepšil osobní rekord a poprvé v kariéře se dostal v hale pod 1:47. „V Ostravě chci běžet půlku, protože věřím, že si vyzkouším také taktický závod na finiš, což bude úplně něco jiného než doposud a myslím, že je to dobré i směrem k HME,“ uvedl.

Ve výškařském sektoru se můžeme těšit na start Michaely Hrubé. Ta na loňském mistrovství možná trochu překvapivě podlehla Ladě Pejchalové, ale v tomto roce doufá v zisk svého pátého halového titulu a také vylepšení sezónního maxima, které má momentálně hodnotu 191 centimetrů. Svěřenkyně trenéra Pogányho má ovšem novou sokyni. Je jí brněnská dorostenka Klára Krejčíříková, která si letos dokázala posunout osobák na 189 centimetrů a chybí jí už jen jediný centimetr k překonání nominačního požadavku pro start na HME.

Domácí republikový šampionát je poslední možností pro kvalifikaci na halovém mistrovství Evropy také pro dálkaře Radka Jušku, který se v letošní sezóně zatím trápí. Podobně na tom jsou také tyčkaři Jan KudličkaMichal Balner. Mužské tyčkařské klání bude soubojem generací. Toto zkušené duo vyzve teprve dvacetiletého Matěje Ščerbu, jenž výkonem 555 centimetrů vévodí letošním národním statistikám. Tyčkařky Romana MaláčováAmálie Švábíková mají již start v Glagow zajištěný, ale obě by rády využily mistrovského souboje k vylepšení svých letošních nejlepších skoků. Zlato z loňského roku obhajuje Švábíková. Maláčová získala titul rok předtím.

V koulařském kruhu bude usilovat o splnění „limitu“ na HME Markéta Červenková. K pokoření nominačního požadavku ji chybí pouhé čtyři centimetry. Filip Sasínek zvolil pro svůj mistrovský start patnáctistovku. Další limitář Jan Friš poběží zase závod na 3000 metrů. Nebude chybět ani Lukáš Hodboď, který se rozhoduje mezi čtvrtkou a půlkou. V ostravské hale se představí také elitní vícebojaři Jiří Sýkora, Jan DoležalEliška Klučinová.

Halové mistrovství České republiky mužů a žen proběhne ve dnech 16. a 17. února v městské atletické hale v Ostravě. Program odstartuje v sobotu ve 13:00 hodin.

Petr Jelínek, foto: ČAS - Aleš Gräf