Maraton cvičení s roztroušenou sklerózou aneb křížem krážem celou republikou

  10:18
Už za dva týdny, 1. 3. startuje 8. ročník cvičebního Maratonu s roztroušenou sklerózou (RS) – MaRS 2019. 24 hodin cvičení na podporu lidí s roztroušenou sklerózou (RS) motivuje k pravidelnému pohybu a cvičení. Pacienti, jejich rodiny, přátelé, ale také lékaři, zdravotní sestry, fyzioterapeuti, ti všichni přijdou podpořit pohybem ty, kteří si svoji nemoc nezavinili.

mars_maraton | foto: Mars

Pokud jste se v minulém roce či minulých letech zapojili do akce na podporu všech, kdo trpí touto nemocí, jistě víte, co Vás opět čeká (a nemine) a jste připraveni na vše. Kdo zatím o Maratonu MaRS teprve slyšel, a rád by se zapojil, výborně, přidejte se k nám.

Otcem myšlenky maratonu MaRS je Roman Kvapil, sám pacient s RS, který tím odpovídá na otázku, jak motivovat druhé, aby také cvičili. Jít cvičit s nimi. Cvičení je základním kamenem úspěšné léčby. A kdo z nás cvičit nepotřebuje? Ruku na srdce… Každý si může vybrat ze široké škály to, co mu vyhovuje nejlépe, co má nejraději. Pilates, Tai Chi, skupinové a rekondiční cvičení, posilování i jóga v denním životě, outdoor, ale i možnosti tréninku mozku, relaxace, zkrátka „hlavohrátky“.

V Praze 4 nás čeká nepřetržitě 24 hodin ve FitnessAction, odkud v 16 hodin vyběhne pomyslný štafetový kolík, který si budou jednotlivá zapojená místa předávat.

Ale ještě předtím v pátek 1. 3. ve 14h otevíráme Roztroušenou stezku, malou bojovku nejen pro děti. Ráno vstát a uvařit si kávu, zapnout knoflíček od košile, zavázat tkaničku, ale i obejmout dítě… každodenní samozřejmosti. Nejsou ale samozřejmostmi pro každého…

Vstupné je dobrovolné, veškerý výtěžek poputuje jako každý rok, na podporu rehabilitace a fyzioterapie, na nákup rehabilitačních pomůcek pro pacienty.

Hlavním organizátorem akce je tradičně Nadační fond IMPULS. K maratóncům v Praze se připojují v mnoha místech české a Slovenské republiky. Brno cvičí spolu s Kyjovem, připojují se v Bratislavě, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Jihlavě, Kalné nad Hronom, Kroměříži, Liberci, Mostě, Novém Boru, Olomouci, Frýdek-Místek spolu s Ostravou cvičí v Sanatoriích Klimkovice, Plzni, Poděbradech, Ružomberoku, Teplicích, Trnavě, Týn nad Vltavou se svým večerním Týnským krosem, Uherském Hradišti, Ústí nad Orlicí, Vranově nad Topľou, Žďáru nad Sázavou, Žírči u Dvora Králové, Valens ze Švýcarska, Rennes z Bretaně…

Nenašli jste místo blízko Vás a přesto byste chtěli podpořit svým cvičením? Cvičte, sportujte, lyžujte a potom s fotogafií, nebo/i s počty nachozených, naběhaných, naježděných kilometrů svoji sportovní aktivitu pošlete na tento facebookový účet.

Více informací najdete zde.

O roztroušené skleróze

Roztroušená skleróza je chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému, jehož příčina není doposud známa. Toto onemocnění propuká většinou v mladším věku, častěji postihuje ženy. Pro RS je typické střídání období záchvatů (atak) a období zdánlivého klidu. Tento proces je nepředvídatelný, a proto i léčba či prevence je těžká. Na celém světě trpí RS 2,5 miliónu nemocných, v Česku se odhaduje počet pacientů na 20 tisíc. Nemoc se vyskytuje hlavně ve středních a chladnějších zeměpisných šířkách. Rizikovými faktory nemoci jsou kromě genetické dispozice EB virus (Ebstein-Barrové virus), kouření a nedostatek vitaminu D.
Informace o roztroušené skleróze lze nalézt i na tomto portále.

O Nadačním fondu IMPULS

Nadační fond IMPULS (NFI) vznikl v roce 2000. Jeho cílem je podporovat projekty v oblasti vědy, výzkumu a terapie pacientů s roztroušenou sklerózou (RS) mozkomíšní v ČR. Přispívá zejména na fyzioterapii a psychoterapii, které nejsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, věnuje se podpoře vzdělávání a osvětové činnosti. Jako jediná nestátní nezisková organizace v EU je zřizovatelem celostátního Registru pacientů s RS (ReMuS), jeho financování zajišťuje z vlastních zdrojů.
Více informací najdete zde.