Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Milionový spor Lidový dům: Altnerova dcera chce vystoupit na sjezdu ČSSD. Hamáček s ní „vyběhl“

Aktualizováno -
14. února 2019
12:13
Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
14. února 2019
11:50

Spor o Lidový dům – tedy sídla ČSSD, chtěla řešit dědička po advokátovi Zdeňku Altnerovi přímo na sjezdu strany. Požádala o vystoupení předsedu sociálních demokratů Jana Hamáčka. Ten ji ale odmítl s tím, že obě strany se loni na podzim dohodly na jiném postupu. Altnerova dcera Veronika Blesk Zprávám řekla, že ji postoj šéfa ČSSD mrzí, protože chtěla dojít ke smíru.

Dcera a dědička po Zdeňku Altnerovi – advokátka Veronika Altnerová žádala Jana Hamáčka o možnost vystoupit na březnovém stranickém sjezdu v Hradci Králové prostřednictvím dopisu, který mají Blesk Zprávy k dispozici.

„S touto žádostí se na Vás obracím v situaci, kdy je vyjasněn okruh dědiců, tj. mého bratra Patrika a mě, a v dohledné době dojde k obnovení pokračování letitých řízení v kauze Lidový dům,“ píše Altnerová v dopise ze 13. 2. 2019.

Altnerová je spolu se svým bratrem Patrikem dědičkou po zemřelém advokátovi Zdeňkovi Altnerovi, kterému má strana za jeho služby v kauze Lidový dům zaplatit téměř 338 milionů korun. Sociální demokraté podali proti rozhodnutí soudu dovolání.

„Tento návrh je míněn upřímně ve snaze ukončit letitou kauzu Lidový dům dohodou o to více, že by šlo, dle našeho přesvědčení, o nejvhodnější způsob ukončení sporu, jehož podstatou byla pomoc JUDr. Zdeňka Altnera při ekonomické stabilizaci ČSSD a prokázání její historické kontinuity, jako významné tradiční a současně nejstarší české politické strany,“ vysvětluje Altnerová důvod své žádosti.

Hamáček ji ale odmítnul s tím, že se obě strany dohodly na jiném postupu.

Video  Miloš Zeman o ČSSD a kauze Altner  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

„ČSSD v současné době čeká na rozhodnutí Nejvyššího soudu (NS) o svém dovolání. NS též odložil vykonatelnost napadeného rozsudku soudu nižší instance. S Veronikou a Patrikem Altnerovými jsem se přesto sešel 29. listopadu 2018 a o celé záležitosti jsme jednali. Rozešli jsme se s tím, že obě strany vidí jako jedinou možnost řešení sporu vyčkat na rozsudek Nejvyššího soudu. Proto nevidím důvod, aby dědicové JUDr. Altnera vystupovali na sjezdu ČSSD,“ odpověděl Hamáček na dotaz Blesk Zpráv, zda dědičce po Altnerovi dovolí vystoupit.

Altnerová: Ke sporům nemělo nikdy dojít

Altnerovou postoj šéfa ČSSD mrzí. „Nikdy jsem nedělala nic, čím bych ČSSD poškodila, respektuji ji jako významnou politickou stranu a mé vystoupení na sjezdu by obsahem i formou,l bylo výrazem snahy dědiců o smír jako důstojného zakončení letitých sporů, ke kterým nemělo dle mého nikdy dojít,“ zareagovala na Hamáčkovo odmítavé stanovisko pro Blesk Zprávy Veronika Altnerová.

Advokátu Zdeňku Altnerovi přiznal pražský městský soud v březnu 2016 téměř 338 milionů korun za to, že ČSSD od roku 1997 zastupoval ve sporu o vlastnictví pražského Lidového domu. Podle rozsudku mu ČSSD má zaplatit 18,5 milionu korun, nejvýraznější část celkové částky však tvořila smluvní pokuta 318 milionů korun.

Soud rozhodne v řádu měsíců

ČSSD podala proti rozhodnutí soudu dovolání. Bývalý advokát Altner ale zhruba půl roku po vyhlášení verdiktu městského soudu zemřel a následné dědické řízení dosud komplikovalo projednání dovolání před Nejvyšším soudem.

Rozhodnutí Nejvyššího soudu lze očekávat „nejdéle v řádu několika měsíců“. Na dotaz to ve čtvrtek uvedl ředitel kanceláře předsedy soudu Aleš Pavel. Dovolání obdržel NS už v roce 2016, dlouho ale čekal na výsledek dědického řízení.

„Sdělení od paní notářky o určení okruhu dědiců jsme obdrželi teprve 25. ledna 2019. Vzhledem k tomu, že na tomto závisel náš okruh účastníků řízení, tak jsme ohledně tohoto sdělení paní notářku urgovali již od listopadu 2016,“ napsal ČTK Pavel.

V rámci dědického řízení rozhodoval ještě Okresní soud Praha-východ o souhlasu s nakládáním s jměním nezletilých, konkrétně Altnerových vnoučat, za které rodiče uzavřeli dohodu s ostatními dědici. „Věc byla podle našich informací rozhodnuta až 24. září 2018,“ uvedl Pavel.

Loni v říjnu vyzvali Altnerovi dědici ČSSD, aby své dovolání stáhla výměnou za to, že jí poskytnou čtyři měsíce na uhrazení dlužné částky, aby nehrozila exekuce jejího majetku. Předseda Hamáček požadavek na stažení dovolání odmítl.

 

doktormediciny ( 14. února 2019 17:37 )

Ad Htadni hulvat...ma to dve hlediska...ta castka je dost vcysoka.Platy lekaru pred tak zvanou samerovou revpluci byly smesne. Jinymi slovy.Pokuzd se prijmaq advokatu odehravaji ve stamilionech, pak uz se nedicim, ze lekari berou kramle

levicove-smegma ( 14. února 2019 14:50 )

Socani vždycky kradli, kradou a krást budou!

boxer ( 14. února 2019 12:18 )

Hamáčku, ke svým závazkům se postavte čelem a pěkně uhraďte co máte. Dluhy se mají platit !!!! A to platí pro každého. Obyčejný člověk má nervy, když dluží pár tisíc,aby to uhradil včas a v pořádku a Vy (jako strana) pořád nic,jak se Ti spí ????

milan1959 ( 14. února 2019 12:11 )

Dědička to zkusila a teď nastoupí na ČSSD exekutor

Agent_007 ( 14. února 2019 12:03 )

 Jen ať vystopupí,aspoň jim spestří sjezd a uvidí dlužníky zblízka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa