Bývalý ředitel karlovarských silničářů musí kvůli padělanému diplomu zaplatit 90 tisíc

Bývalý ředitel Krajské správy a údržby silnic Karlovarského kraje Vítězslav Janků zfalšoval svůj vysokoškolský diplom. Pravomocně o tom rozhodl plzeňský krajský soud, ke kterému se Janků odvolal po listopadovém rozhodnutí karlovarského okresního soudu. Odvolací soud ale vypustil několik bodů obžaloby a snížil peněžitý trest ze sta na 90 tisíc korun, sdělila České televizi mluvčí Krajského soudu v Plzni Lucie Jíchová.

Plzeňský krajský soud potvrdil, že bývalý šéf karlovarských krajských silničářů padělal vysokoškolský diplom. „Obžalovaný spáchal pokračující přečin padělání a pozměnění veřejné listiny,“ stojí v rozsudku odvolacího soudu.

Vítězslav Janků tak neuspěl s odvoláním, i když dosáhl drobného snížení trestu. Odvolací soud z obžaloby vypustil čtyři body, které se týkaly pořizování ověřených kopií padělaného diplomu. Proto se také v pravomocném rozsudku peněžitý trest snížil ze sta na devadesát tisíc korun.

Falešný diplom Janků předložil při výběrovém řízení na ředitele příspěvkové organizace Karlovarského kraje. Inženýrský titul měl získat na Českém vysokém učení technickém. To ale diplom nevydalo a Janků tam ani nikdy nestudoval.

Janků byl ředitelem správy silnic jen několik měsíců. Na funkci rezignoval v červnu 2017 poté, co Karlovarský kraj začal platnost jeho diplomu prověřovat. Posléze na něj radní kraje podali trestní oznámení. Hrozily mu až tři roky vězení.

Vězení by mu také mohlo hrozit, kdyby neuhradil 90 tisíc korun. V tom případě by mohl skončit na devět měsíců za mřížemi.