Fluidi jsou mladí teenageři, kteří se neidentifikují jako holky nebo kluci. Kde berou myšlenku, že je pohlaví věcí volby? Hrozí nám vyhynutí?

Stane se vám občas, že nerozeznáte mladou holku od kluka? Chyba není na vaší straně. Fluidi se snaží tento rozdíl smazat. Proč to dělají?

Kluci nebo dívky? Fluidi si nechávají čas na rozmyšlenou!

Pohlaví jako věc volby. Tento „nešvar“ se začal neobvykle rozmáhat, a přestože odporuje zdravému rozumu, mluví se o něm víc, než by se dalo čekat. Někteří mladí teenageři se přestávají identifikovat jako holky nebo kluci. Říká se jim fluidi, a často se tak stane, že si holku spletete s klukem a naopak. U nás je tento jev zatím spíš ojedinělý, ale benevolentní západ jako by vyvolával v lidech touhu překračovat hranice a zkoušet, co všechno ještě „vyspělá“ společnost unese.

Být holka nebo kluk není moderní

Ve státě Minnesota ve Spojených státech proběhl minulý rok průzkum, ze kterého vyšlo najevo, že se tři procenta místních teenagerů neidentifikují jako kluk nebo dívka. Jak je to možné? Nejsou si jistí svým pohlavím, prostě neví, co mají do kolonky vyplnit. Ještě se nerozhodli. Množství je to samozřejmě malé, ale i tak celkem alarmující. V roce 2007 byl přitom „váhavých“ teenagerů necelé procento. Má smysl se kvůli těmto údajům znepokojovat?

Nechte je, ať si dělají, co chtějí

Je trošku zvláštní, když rodiče nedokáží dítěti vysvětlit, co je to pohlaví. Na druhou stranu, západ se snaží naroubovat výchovu, kdy i pouhé zvýšení hlasu je důvodem upozornit sociální pracovníky a přezkoumávat psychický stav rodičů. Budeme muset nechat si potomka vybrat, jestli je holka nebo kluk?

Sledovat YouTube, kde mladí kluci používají make-up a řasenky, případně si lakují nehty, určitě dnešním puberťákům moc nepřidá. Navíc vyrůstají v době, kdy se veřejně mluví o tom, že je pohlaví věcí volby. Nic není přitom vzdálenějšího pravdě – pohlaví je dáno fyziologicky, a je dané od narození. I v případě, kdy připustíme fakt, že se narodí muž, který se cítí být ženou.

Rozhodnutí odložíme na později

Teenageři tak plavou v novém světě nejistoty, a je pro ně zkrátka jednodušší se nenazývat tím nebo oním. Nechtějí být ani chlapci, ani dívky, alespoň zatím. Zní to šíleně, ale až tam jsme to dnes nechali zajít. Paradoxem je tak fakt, že i když se fluidi oblékají bezpohlavně a často se nedají identifikovat, kam vlastně patří, mohou se urazit, když si je spletete a dívku oslovíte jako kluka nebo naopak. Rodiče tady asi něco hodně zanedbali. Odkládat vážná rozhodnutí na potom je častý nešvar nejen mladých, ale tohle je skutečně silná káva.

Sex je nezajímavý

K tomuto tématu se váže další novinka, o které se začíná mluvit – asexualita. Možná jste tohle slovo celý život vnímali jako přídavné jméno pro toho, kdo není přitažlivý, ba spíše odpudivý. O takovém člověku řeknete, že je asexuální. Dnes se objevují lidé, kteří se hlásí k sexualitě jako k pohlavnímu zaměření, jako je heterosexualita nebo homosexualita.

Hrozí nám vyhynutí?

Spousta teenagerů dnes umí jen sledovat displej mobilu, a komunikace mezi oběma pohlavími během dospívání začíná těžce váznout. I proto se rapidně zvyšuje hranice prvního pohlavního styku. Mladé dívky a kluci to zkrátka neřeší – nevědí jak a ani nechtějí. I proto mohou zaujímat tento postoj, asexualitu. Dříve se říkalo, že sháníte holku, ale jste líný „s tím něco dělat“. Dnes už je na to potřeba určit kategorii, do které spadáte. Asexualita přitom také nemá opodstatnění. I pokud skutečně nejevíte o sex zájem a druhé pohlaví neřešíte, pořád jste prostě buď na ženské nebo na chlapy. S tím nic neuděláte.

Naše vzory na západě už zkrátka neví, jaký nový trend vymyslet. Panovala jistá doba, kdy mezi námi byl pocit, že jsme jako Češi pozadu a máme co dohánět. Poslední roky ale ukazují, že bychom možná vážně neměli kopírovat všechno, co se ve světě vymyslí.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Kde mileniálové prospívají byznysu? Co považovaly za zábavu generace před nimi je nezajímá. Kam směřují svou pozornost?

Jak se liší muži a ženy? Které rozdíly mezi sebou máme v rámci přírody, a za které může kultura? Jsou muži šikovnější a vynalézavější?