Opravdu posiluje solná jeskyně imunitu a obranyschopnost organismu nebo jsou to jen fámy?

Pravidelné návštěvy solné jeskyně nás mají chránit před nemocemi. Jak nám pomohou s imunitou a má vůbec smysl do nich chodit? Zkusme se podívat, jak je to doopravdy.

Návštěvy solné jeskyně povzbuzují tělo a hlavně dýchací ústrojí. Solné jeskyně jsou vytvořeny z kamenné či mořské soli, která obsahuje důležité minerály pro tělo, jako hořčík, jód, vápník či železo. Vlhkost vzduchu v izolované místnosti má být asi 50 %, teplota 20 až 23 °C. Při těchto podmínkách sůl uvolňuje minerály do ovzduší. Ty vdechujeme nosem, ústy a do těla se dostávají i přes kůži.

Solná jeskyně

Místnost je vybavena relaxačními lehátky, kde se pohodlně odpočívá. Atmosféru podtrhne příjemná hudba a tlumené osvětlení. Pobyt v solné jeskyni je vhodný pro všechny věkové kategorie i děti. Jde o perfektní proceduru pro celkovou relaxaci těla i mysli a pro posílení imunity. Pravidelná inhalace solných částeček je užitečná při řešení řady zdravotních potíží. Pomáhá astmatikům, osobám citlivým na problémy se záněty dutin a průdušek.

Kdy návštěva solné jeskyně pomáhá

Sůl blahodárně působí i na trávicí a oběhovou soustavu. Vstřebávání účinných minerálů do pokožky pomáhá i při akné, atopickém ekzému a dalších kožních problémech. Rozhodně se nejedná jen o mýtus. Účinky inhalace jsou známé již po staletí. Do solné jeskyně by neměli chodit lidé s rýmou, kašlem a s jiným akutním onemocněním, aby nešířili další nákazu. Solná jeskyně by měla sloužit jako účinná prevence a pro relaxaci.

Sůl si dopřejte i doma

Sůl se používá i v kosmetice. Ve formě peelingu masíruje pokožku, změkčuje ji a odstraňuje odumřelé buňky. Solný peeling lze použít i v sauně nebo po koupeli. Póry se vlivem tepla otevřou a masáž hrubou solí je efektivnější. Vybrat si můžete z nabídky hotových produktů nebo si sami vyrobit solný peeling. Stačí smíchat hrubozrnnou sůl s olivovým olejem a přidat vonnou esenci. Peeling lze použít na celé tělo i obličej. Hodí se i k odstranění suché kůže na vašich chodidlech.

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments