K personálním změnám kvůli Babišově kauze nedošlo, odmítá nařčení šéf středočeského úřadu

V oddělení přestupků na středočeském krajském úřadu, které by mělo rozhodovat o odvolání v kauze údajného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO), žádné personální změny nenastaly. Novinářům to ve čtvrtek řekl ředitel krajského úřadu Jiří Holub.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ředitel Krajského úřadu Středočeského kraje Jiří Holub

Ředitel Krajského úřadu Středočeského kraje Jiří Holub | Foto: Kateřina Šulová | Zdroj: ČTK

Oddělení bude dál rozhodovat samostatně bez ohledu na reorganizaci úřadu. Holub tak reagoval na informace, že nynější sloučení odborů správních agend a legislativně právního vyvolává pochybnosti kolem rozhodování úřadu v Babišově případu. Podle Holuba se reorganizace začala chystat už loni a s kauzou nesouvisí.

Premiér čelí podezření, že stále ovládá média spadající pod holding Agrofert. Městský úřad v Černošicích mu za přestupek v podobě střetu zájmů uložil pokutu, podle deníku Právo šlo o 200 000 korun. Babiš se odvolal, kauzou by se tak mohli brzy zabývat krajští úředníci. Podle Holuba spis zatím na krajský úřad nedorazil.

Personální rošáda na středočeském hejtmanství. ‚Ohrožuje to případ Babišova střetu zájmů,‘ říká pirát Bartoš

Číst článek

Nový vedoucí

Babišovo odvolání má nově spadat pod odbor legislativně právní a tím pádem i pod nového vedoucího Vladimíra Černého. Předchozí šéfka odboru správních agend Alice Opočenská má nyní na starosti zdravotnictví. Do odboru legislativně právního se začlenila čtyři oddělení – přestupků, správních agend, občanských agend a krajského živnostenského úřadu. Podle Holuba tato interní změna nemá vliv na výkon přenesené působnosti.

„Náplně činnosti všech oddělení a jejich personální obsazení zůstávají beze změny. Přestupkovou agendu nadále řeší oddělení přestupků, které je – opakuji – stále stejně personálně obsazeno, a rozhoduje prostřednictvím úředně oprávněné osoby. Na tento proces nemá a ze zákona nemůže mít vliv ani zástupce samosprávy, tedy politik, a nemůže ho ovlivnit ani ředitel úřadu, tedy já,“ uvedl Holub. I hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) už dříve odmítla, že by měla vliv na rozhodování v Babišově kauze.

‚Nekorektní politický boj.‘ Jermanová odmítla jakýkoli vliv na Babišovu kauzu střetu zájmů

Číst článek

Průběžné změny

Holubův zástupce pro sekci finanční a územní správy Roman Šubert podotkl, že Černý pracuje na úřadě od roku 2014 a vedoucím odboru legislativně právního je od loňského dubna. Zástupci kraje zdůraznili, že vedoucí odboru nejsou úředně oprávněnými osobami a kauzu vůbec neřeší.

O změnách se podle Holuba rozhoduje průběžně. Když loni v lednu nastoupil do funkce, stanovil si jako jeden z cílů efektivnější chod úřadu. Sloučení odborů podle něj přineslo výhody – uspořila se dvě pracovní místa, a to vedoucí odboru a asistentky, sjednotilo se řešení agend v odvolacím řízení, rozhodnutí se vydávají rychleji a zlepšilo se dodržování správních lhůt.

Premiér se hájí tím, že holding vložil do svěřenského fondu, a tím splnil povinnosti dané zákonem o střetu zájmů. Podnět odeslala loni v srpnu do Černošic Transparency International ČR. Radnice v Černošicích je úřadem s rozšířenou působností pro Průhonice, v nichž premiér žije. Správní řízení s Babišem bylo zahájeno koncem listopadu.

Babišův případ měl rovnou řešit krajský úřad, řekl Zeman k rozhodování Černošic o střetu zájmů premiéra

Číst článek

Personální rošáda

Kritici poukazují na to, že městský úřad v řízení s Babišem vydal rozhodnutí 21. ledna a verdikt o sloučení odborů na krajském úřadě padl o tři dny později. Šubert na tiskové konferenci vysvětloval, co reorganizaci předcházelo. Poukázal na to, že loni 28. listopadu se vzdala funkce vedoucí krajského odboru zdravotnictví Zdeňka Salcman Kučerová.

Následující den byla touto funkcí pověřena Opočenská, v té době vedoucí odboru správních agend. Následně bylo 6. prosince rozhodnuto o vyhlášení výběrového řízení na vedoucí odboru zdravotnictví, konalo se 4. ledna. Rada kraje 14. ledna jmenovala Opočenskou do čela odboru zdravotnictví s účinností od 1. února. Poté 24. ledna bylo rozhodnuto o sloučení odborů legislativně právního a správních agend s účinností od 1. února.

Holub nechtěl spekulovat, co by se stalo, kdyby příslušný krajský úředník nechtěl v Babišově kauze rozhodnout a zda je taková možnost přípustná. Podotkl, že proces postupuje podle správního řádu. „Nespekulujme nad věcmi, které se nedějí,“ dodal Holub.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme