Galerie potravin, které léčí orgány, jež připomínají

Mnoho potravin až nápadně připomíná lidské orgány či celé části těla. Je to jen náhoda nebo se nám příroda snaží naznačit, které potraviny bychom měli konzumovat pro zachování zdraví? Níže si představíme potraviny, u kterých to rozhodně platí a důvod, proč byste je měli konzumovat, pokud máte s danou částí těla zdravotní obtíže.

Mrkev – oko

Rozkrojte mrkev a pozorně si ji prohlédněte. Možná si všimnete, že se podobá oku. Kromě podobnosti s okem je tato zelenina také velmi zdravá pro náš zrak. Obsahuje vitamíny a antioxidanty, mezi něž patří beta-karoten, který pomáhá, kromě jiného, snižovat výskyt makulární degenerace, což je hlavní příčina ztráty zraku u starších osob.

Vlašský ořech – mozek

Záhyby a vrásky v ořechu připomínají zvrásněný povrch mozku. Tvar ořechu pak levou a pravou mozkovou hemisféru. Není divu, že se ořechy nazývají „mozkové potraviny“. Mají vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, které podporují činnost mozku a mozkové funkce.

Celer a kosti

Dlouhé stonky celeru vypadají stejně jako kosti, pro něž jsou také dobré. Celer je skvělý zdroj křemíku, který je součástí molekulární struktury. Ta dodává kostem pevnost.

Avokádo – děloha

Tvar avokáda se podobá tvaru dělohy, na níž má také pozitivní vliv. Kromě toho podporuje reprodukční zdraví. Avokádo je dobrým zdrojem kyseliny listové a tím snižuje riziko cervikální dysplázie, která je prekancerózní.

Mušle – varlata

Dřívější holandské průzkumy potravin ukázaly, že kyselina listová a zinek, které také škeble obsahují, významně ovlivňují kvalitu mužských spermií. Kromě toho jsou mušle známé jako afrodiziakum.

Grapefruit – prsa

Podobnost mezi tropickým ovocem jako je citrón, grapefruit a prsy je více než patrná. Grapefruit obsahuje látky nazývané limonoidy, u kterých bylo prokázáno, že inhibují vývoj rakoviny u laboratorních zvířat a mateřských buněk.

Rajče – srdce

Odřízněte kousek rajčat a uvidíte, že červená zelenina má více komor, které připomínají strukturu srdce. Studie zjistily, že lykopen obsažený v rajčatech pomáhá snižovat riziko vzniku srdečních obtíží. Pokud je konzumujete s olivovým olejem nebo avokádem, absorpce lykopenu se ještě zvýší a to až 10x.

Červené víno – krev

Červené víno je bohaté na antioxidanty a polyfenoly, včetně silného resveratrolu. V malém množství pomáhá upravovat hladinu cholesterolu a pomáhá snižovat krevní srážlivost, která bývá jednou z příčin mrtvice a některých srdečních chorob.

Zázvor – žaludek

Každý, kdo měl problémy se žaludek a konzumoval zázvor, dosáhl jeho zklidnění. Zázvor pomáhá bránit nevolnosti a zvracení.

Sladké brambory (batáty) – pankreas

Sladké brambory mají podobnost s pankreasem, jsou silným antioxidantem, který chrání všechny tkáně v těle, včetně pankreatu, před poškozením spojeným s rakovinou nebo stárnutím.

Houby – ucho

Houba rozkrojená v polovině vypadá jako lidské ucho. Houby zlepšují sluch a jsou jednou z mála potravin, které obsahují vitamín D, který je důležitý pro zdraví kostí, dokonce i pro ty malé, které se nacházejí v uchu.

Pavla Novotná

Miluji přírodu a vše co s ní souvisí. Hrozně ráda cestuji a zajímám se o různé bio produkty, zdraví prospěšné látky, vitamíny apod. Snad vám moje články pomohou najít odpovědi na otázky co vás trápí.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X