Chrudimské noviny Brána do Podsvětí - kolektivní výstava italských umělců

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Brána do Podsvětí - kolektivní výstava italských umělců

Heřmanův Městec - Brána do Podsvětí je umělecký projekt kurátorky Susanny Wagner Horvatovičové ve spolupráci s Galerií Bibliothè v Římě, s Galerií Ústavu makromolekulární chemie Akademie věd v Praze a s Galerií Dvojdomek, kde bude otevřen od  pátku 15. února. Výstava italských umělců je věnována tématu duchovní dimenze podle umění starověké etruské i římské civilizace. Otevírací doba: středa 14–16, sobota + neděle 10–12 a 14–16 hodin.

Expozice představuje rozdílné umělecké interpretace světa pojmenovaného Hádés a Charón, či Rajské zahrady na ostrově, symbolizující cestu duše do podsvětí. Mnoho umělců prezentuje ve svých fotografiích, figurativních kresbách a malbách současný pohled na starověkou řeckou a římskou mytologii a tehdejší náboženské přesvědčení.

Další se věnují etruské pohřební ikonografii, jako jsou například pořádání hostin a zavřené dveře, které jsou zobrazeny uvnitř nebo venku nad etruskými hroby a vypadají podobně jako vchod do soukromého bytu. Někteří umělci ve své práci odrážejí spíše univerzální hodnoty historicky vnímaného tématu a představují v abstraktních formách či v environmentálních příkladech nepolapitelnou záhadu Času a Věčnosti.

Rakele Tombini Dáma v okně

Kolektivní výstava je inspirována ohromným kulturním bohatstvím mýtů a obrazů, které charakterizuje historie a identita Itálie a středomořských zemí. Díky tomu můžeme lépe prozkoumat to, co pro nás dnes znamená duchovní čí spirituální dimenze a jak si současní italští umělci dokáží představit a zobrazit neviditelný svět podsvětí. 

Věra Nevečeřalová

Reklama