Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Změny v extralize: nejhorší tým základní části od příští sezony přímo sestupuje

Hokejovou extraligu čeká velká změna. Od příští sezony totiž bude přímo sestupovat nejhorší tým základní části do první ligy, tedy druhé nejvyšší soutěže. Rozhodl o tom výkonný výbor svazu. Ruší se tak dosavadní model čtyřčlenné baráže, kterou hrály dva týmy z nejvyšší soutěže a finalisté play-off první ligy. Do extraligy bude od sezony 2019/20 postupovat vítěz finále play-off první ligy.

"Přímé postupy a sestupy považuji za sportovně nejspravedlivější," uvedl prezident hokejového svazu Tomáš Král. "Myslíme si, že není na co čekat. Na Hokejovém fóru jsme si řekli některé věci, které bychom měli udělat rychle, a tohle je jedna z nich," doplnil.

Král o možnosti přímého postupu a sestupu z extraligy, které dlouhodobě podporuje, mluvil na setkání s novináři na konci ledna, kde prezentoval závěry z předešlého Hokejového fóra.

Upozorňoval však na skutečnost, že zásadní změnu nechce udělat bez souhlasu Asociace profesionálních klubů (APK). Nyní ale svaz oznámil, že změnu odsouhlasil.

Je nám líto, video expirovalo.
Hokejový svaz zavedl od příští sezony přímý sestup z extraligy

"Na APK jsme o tom hovořili už dva roky, možná déle. Není to ale jen věc APK, netýká se to jen extraligy a má to dopad na celý český hokej. Hodnotili jsme to v globálu," uvedl Král.

Zavedením přímého postupu a sestupu v extralize se například prodlouží sezona pro týmy v druhé nejvyšší soutěži.

O zásadní změně hlasoval jedenáctičlenný výkonný výbor a devět jeho členů bylo pro přímý sestup a postup a tím i zrušení baráže, která se ve stávajícím modelu hrála od sezony 2012/13.

Model přímého sestupu a postupu bude platit i v dalších soutěžích s výjimkou první ligy a extraligy juniorů. Druhá nejvyšší soutěž bude ještě v příští sezoně směrem dolů uzavřená, neboť bude končit tříletý projekt svazu na podporu mladých hráčů.

Mládežnické soutěže se budou od příští sezony zužovat

Počet účastníků juniorské soutěže se sníží ze současných 24 na 17 nebo 18. Soutěž bude nesestupová, přístupná výlučně pro kluby se statusem Akademie Českého hokeje. V extralize dorostu, která zůstane otevřená, dojde ke snížení počtu účastníků ze 30 na 24.

"Podpora zúžení byla jednomyslná. Slibujeme si od ní vyšší konkurenci a větší nároky na hráče ve věku, který je pro jejich hokejovou budoucnost rozhodující. Uzavřená extraliga juniorů umožní klubům, aby nejlepší mladé hokejisty uvolňovaly pro dospělé soutěže a více se koncentrovaly i na tréninkový proces, což je oblast, v níž ve srovnání se zahraničím zaostáváme," uvedl Král.

Úprava struktury věkových kategorií v mládežnickém hokeji:

Juniorské soutěže budou tříročníkové pro ročníky U18 až U20, dorostenecké dvouročníkové pro ročníky U16 a U17, kategorie starších žáků dvouročníková pro 8. a 9. třídy a kategorie mladších žáků dvouročníková pro 6. a 7. třídy.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články