Zeman do toho nemá co mluvit, říká jasně senátor a rektor Bek

14.02.2019 15:50

Česká konference rektorů podpořila Univerzitu Karlovu ve sporu s prezidentem Milošem Zemanem, který se opětovně rozhodl nejmenovat fyzika Ivana Ošťádala a historika umění Jiřího Fajta profesory. Univerzita tento týden podala k Městskému soudu v Praze dvě správní žaloby. Prezident podle mínění pražské univerzity porušil pravidla pro jmenování profesorů a zasáhl do akademických svobod, napsala ČTK.

Zeman do toho nemá co mluvit, říká jasně senátor a rektor Bek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slavnostní inaugurace rektora UK Tomáše Zimy ve velké aule Karolina

O podpoře Univerzity Karlovy dnes rektoři jednali v Brně. Představitelé vysokých škol chtěli podle místopředsedy konference Mikuláše Beka dát najevo, že Univerzita Karlova není se svým postojem osamocená. Jde o stanovisko vysokých škol jako celku, uvedl.

„Česká konference rektorů odmítá zasahování do autonomie vysokých škol a nerespektování zákonného postupu,“ odhlasovali si dnes rektoři.

„Jádro toho všeho je, zda má prezident právo vstupovat do hodnocení ať už etického, nebo vědeckého profilu těch uchazečů. My jsme přesvědčení, že je to úkolem kolektivních univerzitních orgánů a prezident do toho vstupovat nemá,“ uvedl Bek.

Na soud se společně s univerzitou obrátili i Fajt s Ošťádalem. Spor o nejmenování profesorů se táhne už od roku 2015. Zeman musel na základě loňského rozsudku rozhodnout znovu, názor však nezměnil. Univerzita podle něj nevedla řízení o jmenování řádně. U Fajta údajně přešla to, že předložil nepravdivé informace, u Ošťádala zase nesoulad jeho styků s StB a etického kodexu školy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…