skip to Main Content
606 522 314 info@specialnizahradnictvi.cz
Jak Vytvořit Ideální Podmínky Pro Indoor Pěstování Rostlin?

Jak vytvořit ideální podmínky pro indoor pěstování rostlin?

Teplota, vlhkost, osvětlení a obsah oxidu uhličitého představují podmínky, které hrají při indoor pěstování zásadní roli. Určují, zda a jak rychle budou rostliny růst a prospívat. Zjistěte, jak je nastavit a vytvořit rostlinám vhodné klima.

Správná teplota

Prvním fyzikálním faktorem, který hraje při indoor pěstování rostlin významnou roli, je teplota. Ta by se měla pohybovat v rozmezí 24–28 °C přes den a v noci o několik stupňů méně. Pokud se teplota výrazně sníží, rostliny se mohou dostat do stadia dormance, během kterého zastavují nebo omezují fyziologické procesy, a tudíž nerostou. Kromě teploty tento stav může vyvolat také například zkrácená délka dne.

Vhodná vlhkost

Při indoor pěstování rostlin se obecně doporučuje udržovat vlhkost kolem 80 %. Což může být velmi obtížné především v zimě, kdy se ve vytápěných a málo větraných místnostech udržuje suchý vzduch, který rostlinám příliš neprospívá. Z tohoto důvodu dává většina indoor pěstitelů přednost zvlhčovačům vzduchu, pomocí kterých dokážou zajistit ideální podmínky.

Pro růst rostlin je důležitá správná teplota.

Nicméně při pěstování rostlin pro květ nebo plod, tedy rajčat, paprik, okurek, jahod, konopí a dalších, je potřeba vlhkost vzduchu několik týdnů před sklizní o něco snížit, a to přibližně na 50 %. K tomuto účelu poslouží zase odvlhčovače vzduchu, které jsou dobrým pomocníkem také při sušení rostlin. Plody a květy těchto rostlin jsou v této fázi náchylné k plísni šedé, která by mohla ohrozit vaši úrodu.

Ideální osvětlení

Volba vhodného osvětlení rostlin se odvíjí od fáze, ve které se rostliny právě nachází – zda tedy rostou, nebo kvetou.

Při výběru světelného zdroje byste se měli soustředit především na světelné spektrum, které vyzařuje. Zatímco v období růstu rostliny vyžadují modrobílé světlo, v období květu červenožluté. Existují také světelné zdroje, které jsou vhodné pro růst i květ. Dále byste se měli zajímat o výkon, který souvisí s velikostí pěstebního prostoru, a množství vyzařovaného tepla, které ovlivňuje teplotu vzduchu.

Velký význam má pro rostliny také délka dne, podle které se orientují. Společně s nižší teplotou může být zkrácení dne pro rostlinu impulzem, aby zpomalila nebo zastavila svůj růst. Pokud tomu chcete zabránit, nastavte svým rostlinkám osvětlení uměle. K tomu můžete využít třeba univerzální regulátor Nano Grow, se kterým se dá kromě osvětlení ovládat také ventilace a teplota. Podrobně se na něj ve videu podívejte:

Význam oxidu uhličitého při indoor pěstování

Oxid uhličitý (CO2) má pro růst rostlin velký význam. Během dne ho vstřebávají a pomocí energie světelného záření přetváří v energeticky bohaté organické sloučeniny, které slouží jako stavební materiál. Tento proces možná znáte pod označením fotosyntéza. Kyslík je pouze vedlejším produktem tohoto biochemického děje.

Prodlužte svým rostlinkám den pomocí zářivek.

CO2 můžete přidávat k rostlinám spolu se zálivkou nebo vzduchem. Zatímco využití CO2 tablet, které se rozpouští ve zálivce, je mnohem jednodušší, obohacování vzduchu pomocí bomb s oxidem uhličitým je mnohem účinnějším způsobem. Přísun oxidu uhličitého můžete zajistit také dostatečným prouděním čerstvého vzduchu, který CO2 obsahuje. Dejte si však velký pozor, zda rostlinky, které pěstujete, nejsou náchylné na průvan.

Koupit Semena konopí

Na závěr je důležité poznamenat, že teplota, vlhkost, osvětlení i proudění vzduchu spolu úzce souvisí a vzájemně se ovlivňují. Proudění vzduchu odvádí teplo, které kromě topného zařízení produkuje také výbojka. Topení i proudění vzduchu mohou zase snižovat vlhkost vzduchu. Všechny podmínky je proto důležité vyladit do posledního detailu a nezapomínat na to, že jediná změna může ovlivnit celý proces indoor pěstování.

Vytvořte svým rostlinám ideální prostředí

Pořiďte si univerzální regulátor světel, ventilace a teploty.

2 komentářů k zobrazení
  1. Mám malý dark propagátor 90 se čtyřmi světly Gent G LET 26W a ventilátorem profan TTMax 100 k předpěstování rostlin do skleníku a případně pěstování salátu a podobně mimo sezónu. Jakou regulaci by jste mi doporučil? Univerzální regulátor Nano Grow se mi zdá pro tyto účely příliš drahý (4000Kč) i když vypadá moc dobře!

    1. Dobrý den, bohužel ventilátor profan TTMax 100 je dvourychlostní a pro tyto motory výrobce nedoporučuje používat regulaci otáček, protože jinak se podstatně snižuje životnost ventilátoru. Tenhle druh ventilátoru má přepínač mezi dvěma rychlostmi a jinak by se regulovat neměl než tím přepínačem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back To Top
×Zavřít vyhledávání
Vyhledat