Manafort v případu vměšování Ruska lhal, říká americká soudkyně

Aféra ruského vměšování

Manafort v případu vměšování Ruska lhal, říká americká soudkyněNOVÉ
Paul Manafort Foto:

FOTO: Shutterstock

1
Svět
Echo24
Sdílet:

Bývalý šéf volebního štábu Donalda Trumpa Paul Manafort úmyslně lhal vyšetřovatelům a federální porotě v případu údajného vměšování Ruska do voleb v USA. Oznámila to federální soudkyně Amy Bermanová Jacksonová. Manafort je stále ve vazbě a čeká na vynesení rozsudku. Rozhodnutí soudkyně omezuje jeho šance na nižší trest. Verdikt má padnout 13. března, napsala agentura AP.

Bermanová Jacksonová dospěla k závěru, že existují dostatečné důkazy pro to, že Manafort porušil dohodu o spolupráci s vyšetřovateli tím, že lhal ve třech z pěti předložených bodů. Ze lhaní vyšetřovatelům ho již dříve obvinil zvláštní vyšetřovatel amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Robert Mueller, který objasňuje vliv Ruska na americké prezidentské volby v roce 2016.

Manafort podle soudu lhal o svých stycích se svým někdejším rusko-ukrajinským spolupracovníkem Konstantinem Kilimnikem, který má údajně vazby na ruskou rozvědku. Prokurátoři Manaforta rovněž obvinili, že lhal FBI, vyšetřovatelům a federální porotě o svých rozpravách s Kilimnikem o případném mírovém plánu týkajícím se řešení rusko-ukrajinského konfliktu na Moskvou anektovaném Krymu. Mimo jiné jde o schůzku počátkem srpna 2016, kdy byl Manafort v kampani Donalda Trumpa stále ve vysokém postavení. Zúčastnil se jí i Manafortův náměstek Rick Gates. Podle obvinění prokuratury Manafort rovněž nemluvil pravdu o sdílení volebních údajů s Kilimnikem.

Manafortovi obhájci tvrdí, že jejich klient nezamýšlel vyšetřovatele záměrně oklamat, spíše některé detaily pozapomněl. Nebylo podle nich také prokázáno, že je dotčené téma pro vyšetřování důležité.

V rámci dohody se Manafort přiznal k trestným činům spiknutí proti USA a spiknutí za účelem maření spravedlnosti. Výměnou za to se měly soudy přestat zabývat několika body obžaloby ve dvou Manafortových případech, u kterých se porota nedokázala shodnout na jeho vině. To se týká například praní špinavých peněz a daňového podvodu. Soud ve Virginii ho loni v srpnu uznal vinným v osmi bodech obžaloby, v dalších deseti se porota na verdiktu neshodla. Obvinění se týkala Manafortových finančních aktivit z doby, kdy pracoval ve prospěch někdejšího proruského ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče.

Druhému procesu, který byl plánován na loňské září do Washingtonu a ve kterém se měl zodpovídat ze zamlčení svých lobbistických aktivit ve prospěch Janukovyče, se Manafort vyhnul uzavřením dohody s Muellerem. Žádný z Manafortových případů s prezidentskou kampaní nesouvisel, Mueller ale zločiny odhalil v rámci vyšetřování ruské kauzy.

Čtěte také: Demokraté si najímají právníky na Trumpa. Je mezi nimi i bývalý velvyslanec v ČR

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Sdílet:

Hlavní zprávy

We´re all living in Amerika

KOMENTÁŘ

Žijeme už jako v Americe. Ne tím, že u nás s jen malým časovým zpožděním mohou vyjít knihy autorů, jako je Abigail Shrierová. Ale tím, že i u nás mohou takzvaně ...

00:08
×

Podobné články