Rektoři podpořili Univerzitu Karlovu ve sporu s prezidentem o jmenování profesorů

Česká konference rektorů podpořila Univerzitu Karlovu ve sporu s prezidentem Milošem Zemanem, který se opětovně rozhodl nejmenovat fyzika Ivana Ošťádala a historika umění Jiřího Fajta profesory. Univerzita podala k Městskému soudu v Praze dvě správní žaloby, podle kterých prezident porušil pravidla pro jmenování profesorů a zasáhl do akademických svobod.

Představitelé vysokých škol, kteří jednali v Brně, chtěli podle místopředsedy konference Mikuláše Beka z Masarykovy univerzity dát najevo, že Univerzita Karlova není se svým postojem osamocená. Jde o stanovisko vysokých škol jako celku, uvedl. „Česká konference rektorů odmítá zasahování do autonomie vysokých škol a nerespektování zákonného postupu,“ prohlásili rektoři.

„Jádro toho všeho je to, zda má prezident právo vstupovat do hodnocení ať už etického, nebo vědeckého profilu těch uchazečů. My jsme přesvědčení, že je to úkolem kolektivních univerzitních orgánů a prezident do toho vstupovat nemá,“ řekl rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek.

Univerzita nevedla podle prezidenta řízení o jmenování řádně

Na soud se společně s univerzitou obrátili i Fajt s Ošťádalem. Spor o nejmenování profesorů se táhne už od roku 2015. Zeman musel na základě loňského rozsudku rozhodnout znovu, názor však nezměnil. Univerzita podle něj nevedla řízení o jmenování řádně. U Fajta údajně přešla to, že předložil nepravdivé informace, u Ošťádala zase nesoulad jeho styků s StB a etického kodexu školy.

Rektoři jednali i o navýšení rozpočtu školám

Konference rektorů se vyslovila také pro navýšení rozpočtu vysokých škol na rok 2020 o 1,5 miliardy korun oproti letošku. Výhled rozpočtu na příští rok počítá s navýšením o 0,8 miliardy. „Je to částka, která je na jednu stranu pozitivní, na druhou stranu abychom mohli držet krok s regionálním školstvím, kde byl výrazný růst, tak aby naši odborní asistenti a lektoři měli srovnatelné podmínky, je to částka nedostatečná,“ řekl rektor Vysoké školy chemicko-technologické v Praze Karel Melzoch.

Rektoři se shodli i na podpoře kandidatury mediálního vědce Jana Jiráka do Rady Českého rozhlasu a připojili se k proevropské iniciativě rakouské konference rektorů. „Univerzity ve střední Evropě a okolních státech cítí obavy, že existuje možnost ingerence státu do svobodného rozhodování univerzit, do autonomie, je potřeba těmto tendencím čelit, také s ohledem na blížící se volby do Evropského parlamentu a nebezpečí většího vlivu populistických a nacionalistických stran,“ řekl rektor Akademie múzických umění Jan Hančil.