Viníci ujíždějí od každé šesté dopravní nehody, ukázaly údaje dopravního centra

Nelichotivé statistiky

Viníci ujíždějí od každé šesté dopravní nehody, ukázaly údaje dopravního centraNOVÉ
Autonehoda Foto:

ilustrační foto: Shutterstock

1
Domov
Echo24
Sdílet:

Viníci loni podle Centra dopravního výzkumu (CDV) ujeli zhruba od každé šesté dopravní nehody, stalo se tak v 17 872 případech. Jde o nejvyšší podíl od vzniku samostatné České republiky, uvedl ve čtvrtek v tiskové zprávě Lukáš Kalouda z centra. Policie loni evidovala celkem 104 764 nehod. Za ujetí od nehody hrozí pokuta až 5000 Kč a ztráta až sedmi bodů v bodovém hodnocení řidičů.

„Ačkoliv drtivá většina nehod, kdy viník z místa nehody ujel, byla jen s hmotnou škodou, bylo při těchto nehodách v uplynulém roce usmrceno 10 osob, meziročně o tři více,“ uvedl ředitel centra Jindřich Frič. Doplnil, že těžce zraněno u těchto nehod bylo 45 lidí, meziročně o dva více, a 614 lidí bylo lehce zraněno, což je meziročně o 36 méně. Ze statistik také vyplývá, že loni bylo v noci usmrceno 58 chodců, viník ujel v šesti případech.

Nejvíce nehod, od kterých jejich viníci ujeli, se stalo v Praze, 4295. Je to meziročně o 199 více. Od 2316 nehod viníci ujeli ve Středočeském kraji, od 1686 nehod ujeli v Moravskoslezském kraji. Nejvyšší podíl nehod, od kterých viníci ujeli, evidují v Jihočeském kraji (21,4 procenta), naopak nejnižší v Plzeňském kraji (12,5 procenta).

Viníci se tímto způsobem v mnoha případech, pokud jde o méně závažné havárie, podle centra mohou snažit vyhnout ztrátě bonusu z povinného ručení. Ovlivnit je však může i stres z prožité události. „Jedince může ovlivnit natolik, že například jinak zodpovědný řidič v důsledku šokové reakce z místa nehody odjede,“ uvedla Kateřina Bucsuházy z centra.

Za ujetí od nehod hrozí pokuta 2500 až 5000 Kč, v bodovém hodnocení řidičů může jít až o sedm bodů. Řidiči, který tento přestupek spáchá dvakrát a vícekrát za rok, mohou úřady uložit zákaz řízení až na půl roku.

Čtěte také: Při nehodě autobusu jižně od Moskvy zahynulo sedm lidí, z toho čtyři děti

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Sdílet:

Hlavní zprávy

Týdeník Echo

Koupit
×

Podobné články