Jiří Paroubek: Postoj občanů k obraně státu

14.02.2019 17:24

Podle právě zveřejněného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) se velká většina občanů shoduje v tom, že suverenitu státu je třeba hájit za každou cenu. Odpověď na tuto otázku je prakticky setrvale stejná již od roku 1993: téměř devět desetin občanů (v roce 2018 89 %) zastává tento názor.

Jiří Paroubek: Postoj občanů k obraně státu
Foto: Archiv PL
Popisek: Jiří Paroubek ve studiu PL TV

Na druhé straně ovšem tři pětiny občanů (v roce 2018: 59 %) pochybuje o schopnosti České republiky se ubránit. Z toho logicky vyplývá, že naprostá většina občanů chápe nutnost zapojení země do širšího obranného systému s našimi spojenci.

Přitom více než polovina občanů (51 %) nepovažuje obranu ČR vlastními silami za podstatnou. Tito občané se domnívají, že je stejně záležitostí velmocí a nikoliv země s omezeným vojenským potenciálem.

54 % občanů se domnívá, že náklady na obranu nezatěžují státní rozpočet. A „jen“ 37 % občanů si naopak myslí, že zatěžují. V této otázce je ovšem zakomponován jistý prvek manipulativnosti. Proč by vlastně měli občané nesouhlasit s výdaji na obranu, které směřují k ochraně suverenity státu, kterou tolik chtějí. Spíše by tato otázka měla znít, zda si občané přejí razantní navyšování výdajů na obranu, které by vlastně během několika let mohlo znamenat až zdvojnásobení výdajů ve vojenské oblasti oproti stavu v roce 2017. Na tuto otázku by jistě odpověď tak jednoznačná nebyla. Nicméně ukazuje se, že je v posledních dvou až třech letech vedená kampaň, směřující k posílení vojenských výdajů, dosti účinná. Vždyť v letech 2011 - 58 %, 2012 - 53 % a v roce 2013 - 53 % respondentů průzkumu souhlasilo s tím, že náklady na obranu zatěžují státní rozpočet. Dnes si to myslí „jen“ 37 %, a to je nesporně velmi významná změna postojů.

Ale znovu opakuji, že v takto pojaté otázce je promítnutá jistá manipulativnost. V každém případě se naprostá většina pohledů českých občanů na oblast obrany oproti předchozím letům příliš neliší.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…