Domů
Ropa
Ropa dnes zlevňuje vlivem nepříznivých hospodářských statistik

Ropa dnes zlevňuje vlivem nepříznivých hospodářských statistik

Ropa
Bez komentáře
14. únor 2019, 17:23
ČTK

Ceny ropy dnes po počátečním růstu klesají. Trh zprvu ovládal optimismus, že se brzy podaří urovnat obchodní spor mezi Spojenými státy a Čínou. Posléze jej ale zkalily nepříznivé hospodářské statistiky z Německa a Spojených států.

Severomořská ropa Brent vykazovala před 16:30 SEČ pokles asi o 0,2 procenta na 63,48 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu odepisovala 0,7 procenta na 53,53 dolaru za barel.

Od začátku letošního roku ale ropa zdražila zhruba o 20 procent. Nahoru ji táhnou vyhlídky na nižší dodávky ze strany Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a dalších významných exportérů, jako je Rusko. Podle nejnovější zprávy Mezinárodní agentury pro energii (IEA) ale růst nabídky suroviny i tak letos převýší růst poptávky na trhu.

Na dnešním poklesu cen se podepsaly i některé statistiky. Podle údajů spolkového statistického úřadu německá ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí stagnovala po poklesu o 0,2 procenta ve třetím kvartálu. Jen těsně se tak vyhnula recesi, která se obvykle definuje jako dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou.

Vliv měla i zpráva, že maloobchodní tržby v USA v prosinci klesly o 1,2 procenta, což byl nejvyšší propad od září 2009. Tržby se snižovaly celoplošně, včetně prodeje přes internet. To naznačuje, že ekonomická aktivita na konci roku prudce zpomalila.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů):

BURZATYPKONTRAKTAKTUÁLNÍ CENAPŘEDCHOZÍ ZÁVĚR
Londýn – ICEBrentduben63,4863,61
New York – NYMEXWTIbřezen53,5353,90

Mohlo by vás zajímat:

Komentáře(0)
Komentáře pouze pro přihlášené uživatele

Komentáře v diskuzi mohou pouze přihlášení uživatelé. Pokud ještě účet nemáte, je možné si jej vytvořit na stránce registrace. Pokud již účet máte, přihlaste se do něj níže.

V uživatelské sekci pak můžete najít poslední vaše komentáře.

Přihlásit se