RECENZE Far Cry: New Dawn: Post-apo pětka v sytě růžovém

Far Cry New Dawn Recenze

Nastala apokalypsa. Smetla vše, co jí stálo v cestě, zmutovala krajinu a změnila svět k nepoznání. Naplněné proroctví Josepha Seeda ovšem dalo za vznik zcela nové, téměř ideální společnosti, ta je však nyní pustošena obávaným gangem a my tu máme pokračování pátého Far Cry, Far Cry: New Dawn.

Novinka nás posílá zpět do Hope County, centra dění předešlého dílu. Montanský okrsek se po apokalypse podařilo rekultivovat, vytvořená komunita byla ale vzápětí rozdrancována gangem banditů známých jako Zbojníci (Highwaymen) se sestrami Mickey a Lou v čele. Na místo tak míří speciální jednotka pro obnovu komunit s ní i protagonista jako šéf ochranky, jak už to tak ovšem ve Far Cry bývá, ne vše jde podle plánu.

Protagonista, dle hráčovy volby buď muž nebo žena, se tak ocitá uprostřed chaotického světa plného růžově oděných šílených Zbojníků a jedinou podporou je mu vesnička zvaná Prosperity. Ta zároveň slouží jako základna operací v odboji proti Zbojníkům a stává se tak stěžejním bodem celé hry, protagonista se totiž stane součástí tamní komunity a stejně jako ostatní se musí participovat na jejím udržování.

To v praxi znamená hned několik nových aspektů, s nimiž jsme se v sérii Far Cry dosud nesetkali. Prosperity disponuje řadou zařízení, která hráči usnadňují cestu příběhem – autodílnou, ponkem na výrobu zbraní, laboratoří na výbušniny, léčivou zahradou a dalšími. Aby však rebelové v odboji proti Zbojníkům nezaostávali, je třeba všechna tato zařízení postupně upgradovat – zlepšení úrovně autodílny zpřístupní lepší vozidla atd. Zde přitom hraje úlohu hlavní komodity líh – toho je pro upgrade každého z těchto zařízení nutné zajistit dostatečný počet, zejména při vylepšování výcvikového tábora pro žoldáky ovšem působí shánění lihu poněkud úsměvně.

Líh lze získat několika způsoby – nejčastěji tak, že na silnici potkáme zbojnickou cisternu s nápisem ETHANOL a zavezeme ji do Prosperity. Zde už se však dostáváme ke klasickým herním prvkům Far Cry – vedle cisterny na silnici občas potkáme civilisty, které je třeba osvobodit, někdy se dozvíme o tajemné skrýši plné pokladů, čas od času narazíme na ztracený MP3 přehrávač naplněný hitovek (obdoba desek z FC5) a stejně jako v předchozích několika dílech během brouzdání po mapě postupně osvobozujeme stanoviště, kde se to nepřáteli jen hemží.

Právě při obsazování stanovišť ale poznáme, jak radikálně se oproti předchozímu dílu změnila nátura hry. Vzhledem k zasazení do postapokalyptického světa nemá hráč okamžitý přístup ke všem zdrojům a zbraň s tlumičem je tak spíše postupním cílem než samozřejmostí. Pro vášnivé stealth zabijáky se tak Far Cry: New Dawn stává buď obrovskou výzvou nebo důvodem k přehodnocení bojové strategie. Zda tato koncepce na kreativitě hráčů přidává nebo ubírá ale přestává být otázkou v momentě, kdy si na ponku vytvoříte pilomet. Čtete dobře – ve novém Far Cry si pomocí lepící pásky a kovových součástek vyrobíte zbraň, která střílí pily. Jak ji využijete pak spočívá jen na vás.

Již zmíněným aspektem, který ve hře rovněž z předešlého dílu zůstal, jsou žoldáci. Ty najdeme různě po mapě a postupně si je přidáváme do svého seznamu. Každý z nich má přitom své vlastní schopnosti a při plánování strategie obsazení stanoviště je jen na vyhodnocení hráče, který ze žoldáků se mu bude hodit nejvíce. Není však nutné takové plánování přehánět, naneštěstí zůstává AI nepřátel stále poněkud nevychytaná a když vám některý z vašich spojenců hlasitě oznamuje změnu pozice a dva metry od něj stojí bez jakékoli reakce Zbojník, moc obav ze zdlouhavého boje to nepřidá.

Aby nebylo akce v novém Far Cry málo, jako velká novinka přibyly do hry tzv. expedice. Jedná se o typ klasických smash-and-grab misí, kdy je protagonista vyslán na místo ovládané Zbojníky, aby zajistil hlídaný balíček a uprchl s ním do bezpečí. Nejedná se přitom o žádný oříšek, v balíčku se totiž pokaždé nachází GPS lokátor a Zbojníci se své kořisti jen tak nevzdají. Nehledě na to, že si ji i velmi pečlivě hlídají. Tyto expedice se navíc konají na speciálních lokalitách, na které třeba v rámci obsazovaní stanovišť nedostaneme, například tak během expedice odhalíme obří letadlovou loď.

Takových překvapení nalezneme dostatek i při běžném projíždění krajinou. Zničený železniční most s rezavějícími vagony nebo ikonické lokality dobře známé z předešlého dílu – následky apokalypsy jsou vidět všude. Dokonce i v přírodě – jeleni a vlci se rodí zásadně bílí a genetické mutaci se nevyhnul třeba ani černý medvěd, jehož černost je nyní poněkud spekulativní.

Jiných výraznějších grafických změn se ale hra nedočkala. Významné úpravy se dočkalo pouze grafické rozhraní – ikonky byly přizpůsobeny aktuální hře při boji s nepřáteli je nově k vidění jak jejich stav zdraví, tak i poškození, které je jim našimi ranami utrženo. Mimo to však New Dawn, a to zcela pochopitelně a nejen po grafické stránce, čerpá ze svého staršího sourozence z minulého roku.

Resumé

Udělat zcela novou hru, která vytře všem zrak, cílem vývojářů zcela jasně nebylo. Far Cry: New Dawn dědí spoustu svých aspektů z předchozího dílu – což je ovšem dáno už jen tím, že na něj volně navazuje. Přináší ale mnoho nových možností zábavy od vyrábění téměř čehokoli pomocí lepící pásky, přes častou interakci s postavami potkávanými po světě až po zmíněné expedice.

Jistou slabinou titulu je příběh – při hraní je brzy poznat, že je důraz kladen spíše na neutuchající akci než na vyprávění. Nezachraňují to přitom ani šílená dvojčata, jimž se protagonista postaví – kompletně naplnit potenciál zajímavé postavy se ale autorům Far Cry ostatně povedlo naposledy ve třetím díle, kdy se Vaas stal doslova fenoménem.

Far Cry: New Dawn tak stále nabízí prvky apelující na fanoušky této herní série, zároveň je ale díky svému specifickému zasazení doplňuje o zajímavý postapokalyptický nádech. Zda se to do hry hodí nebo ne, to je otázka gusta každého hráče, zábavný gameplay rozšířený o řadu vymožností ale sám o sobě špatně určitě nezní.

Far Cry: New Dawn

Celkový verdikt

8/10
  • Grafika
  • Hratelnost
  • Trvanlivost

Jiří Růžek

Xboxerem jsem se stal v roce 2013, s hrami jsem ovšem díky GTA: Vice City začal již o deset let dříve. Mezi mé oblíbence se řadí především open-worldovky typu Saints Row či Grand Theft Auto, nepohrdnu ovšem ani nad dobrými arkádami nebo rage hrami jako NHL a Tekken. Mé ostatní zájmy se pak točí především okolo rock'n'rollu a politiky. Pozoruhodná dvojice, co? Na Xbox Live jsem k nalezení pod gamertagem Geousek.

Môže sa Vám ešte páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *