Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kup dvě, jednu daruj. Díky projektu brněnské Polárky se do divadla podívají i děti z chudých rodin

Dopřát dětem z chudých poměrů nebo dětských domovů kouzelné chvíle v divadle. Takový je účel projektu Zavěšená vstupenka, který už druhým rokem úspěšně provozují v brněnském Divadle Polárka. Diváci mohou v rámci projektu koupit o jednu vstupenku navíc a nechat ji zavěšenou ve foyer divadla. Díky každé z nich potom přijde na představení do Polárky jedno dítě ze sociálně komplikovaných poměrů, které by se jinak do divadla nedostalo.

Inspirace italskou tradicí

Projekt je inspirován tradicí tzv. zavěšené kávy, která vznikla během druhé světové války v Itálii. Šálek kávy tehdy Italové vnímali jako základní lidské právo. Bohatší tak platili za více káv a ty ostatní nechali pro někoho, kdo by si ji normálně nemohl dovolit.  Cílem je umožnit dětem ze sociálně slabých rodin získat stejné kulturní zážitky s jejich vrstevníky. 

„Kromě zábavy může divadelní představení přispět k osobnímu rozvoji malého diváka. Může pozitivně ovlivnit jeho vkus a hodnoty, podpořit fantazii, tematizovat důležité otázky, mezi nimiž nemalou roli hraje otázka svobodné lidské existence ve společnosti,“ uvádí dramaturgyně Polárky a koordinátorka projektu Karolina Ondrová.

Dětem příkladem!

Pro děti, které se svými rodiči vstupenku zavěsí, může být tento projekt prvním setkáním s principy charity a anonymního obdarovávání potřebných. Na snadno představitelném příkladu si tak dítě může začít uvědomovat, že i kolem něj existuje neštěstí a chudoba. Může poznat dobrý pocit z pomoci tam, kde to má smysl. Třeba přemluvit maminku, aby koupila jeden lístek navíc, aby se pak do modré sedačky mohlo posadit jedno dítě navíc.

Spolupráce s místnímí organizacemi

Divadlo Polárka nyní nově navázalo spolupráci přímo s brněnskými neziskovými organizacemi, které pracují se sociálně vyloučenými rodinami a pomáhají dětem. Organizace si tím pádem mohou říct o vstupenky pro konkrétní děti na konkrétní představení odpovídající především jejich věku a pomoc tak dostává zase větší smysl. Do projektu se zatím zapojily neziskové organizace AGAPO, Armáda spásy, HoSt Home-Start ČR, Magdalenium, Paspoint, Ratolest Brno a Sdružení Petrov. „Divadlo je ale připraveno navazovat spolupráci s dalšími, jejichž cílová skupina odpovídá cílové skupině Zavěšené vstupenky.

Rozšíření do dalších krajských měst

Dalším krokem by mělo být rozšíření projektu do dalších divadel, zaměřených na dětské publikum. „V tuto chvíli jednáme s Divadlem Drak v Hradci Králové a Malým divadlem v Českých Budějovicích, ale projekt je otevřený všem podobně zaměřeným institucím, které o něj projeví zájem,“ doplňuje Jan Cimr, umělecký šéf Polárky.

Zavěšenou vstupenku je možné zakoupit na pokladně divadla nebo online na stránkách projektu

Foto Divadlo Polárka | Zdroj s použitím TZ

Štítky zavěšená vstupenka, Divadlo Polárka, divadlo, projekt, vstupenka, rodina, káva, představení, druhá světová válka, Itálie, Armáda spásy, Česko

Kup dvě, jednu daruj. Díky projektu brněnské Polárky se do divadla podívají i děti z chudých rodin  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.