Kněží-fotbalisté znají soupeře na mistrovství Evropy v Černé Hoře

Kněží-fotbalisté znají soupeře na mistrovství Evropy v Černé Hoře
14. února 2019 Události Autor: Filip Breindl

Kněží z České republiky se i letos zúčastní mistrovství Evropy v halovém fotbalu, které na konci února hostí Černá Hora. Tento týden pořadatelé rozlosovali 17 týmů do základních skupin, našimi úvodními soupeři budou Maďarsko, Rumunsko a Slovinsko. "Předpokládám, že Maďarsko je takové nejsilnější a bude usilovat o vítězství ve skupině. My můžeme při dobré hře a dodržení toho, co jsme si domluvili v přípravě, o uvažovat o druhé příčce a postupu do další fáze turnaje," zhodnotil los P. Marek Hric, který se chystá na čtvrté mistrovství.

Připomněl, že za maďarský tým v minulých letech v brance nastupoval biskup diecéze Szeged-Csanád László Kiss-Rigó. "Uvidíme, zda dorazí i letos, je mu 63 let. V každém případě jeho brankářské výkony byly famózní," uvádí Marek Hric. Biskup na loňském šampionátu v italské Brescii startoval i v týmu Černé Hory, která bude hostitelem letošního mistrovství. V balkánské zemi patří katolická církev k menšinovým, převládá pravoslavná tradice a zastoupen je i islám. "Pro mě jako faráře v Krušných horách a Sudetech je to zajímavá skutečnost a těším se, že poznám, jak žije církev v Černé Hoře a jak řeší různé výzvy. Možná tam půjde najít více styčných bodů s krušnohorskou situací, kterou zažívám ve své farnosti," uvažuje otec Marek, který sídlí v Ostrově na Karlovarsku.

Kněží z Česka se dosud zapojili do tří šampionátů, ani jednou nepostoupili do závěrečných bodů o medaile. Od loňska tým spolupracuje s trenérem Markem Vomáčkou, bývalým ligovým fotbalistou. "Minulý rok si nás trochu okoukl, jak na tom jsme, jak hrajeme. Teď už nám přidal na zátěži, což alespoň v mém případě bylo znát na výkonnosti. Pokyny tedy máme, teď jde o to, abychom je uplatnili na hřišti," komentuje P. Hric a zmiňuje posily českého týmu - novokněze olomoucké arcidiecéze Jiřího Šustka a rovněž olomouckého dominikána Metoděje Němce. Titul kněžského mistra Evropy obhajuje tým Polska, který loni uspěl před Portugalskem a Slovenskem.

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony