Mafiánský příběh

Ircan
Advokát mafiána zúročil své zkušenosti a nabyté znalosti v knize, která kombinuje non-fiction detektivku a mafiánský příběh. Titul se navíc stal předlohou chystaného filmu s hvězdným obsazením. A jak události souvisí s atentátem na Kennedyho? 

Frank Sheeran, obr s kouzlem osobnosti a výborný vypravěč se smyslem pro humor, líčí svou životní dráhu chlapce z chudé irské rodiny a posléze chladnokrevného zabijáka ve službách mafie, schopného vejít do baru, zastřelit „terč“ v místnosti plné lidí a bez náznaku emocí se vytratit. Z jeho vyprávění o životě mafiána vyplývají i další pozoruhodné skutečnosti, osvětlující pozadí atentátů na prezidenta Kennedyho i jeho mladšího bratra Roberta.
V sedmdesátých letech byl Sheeran alias Irčan neoficiálním bodyguardem odborářského bosse Jimmyho Hoffy. Když Hoffa beze stopy zmizel, soudilo se, že se mu stalo osudným propojení odborů s mafií, proti němuž tak vášnivě vystupovali právě Kennedyovi. Agenti FBI vytipovali několik podezřelých, mezi nimi i Sheerana, ale nenašli dost důkazů. Sheeran mezitím skončil ve vězení za jiný přečin a jeho advokátem se stal autor knihy Charles Brandt. Ten studoval soudní spisy, vedl rozhovory s agenty, podnikl vlastní zkoumání a hlavně – získal důvěru stárnoucího mafiána. Nakonec objasnil, proč, jak a čí rukou Hoffa zemřel.
Lahůdka pro všechny milovníky mafiánských příběhů přináší netradiční non-fiction detektivku a současně barvité vylíčení nechvalně proslulé éry amerických odborů, které se v poválečném období staly prodlouženou rukou organizovaného zločinu. Režisér Martin Scorsese s oscarovým scenáristou Stevem Zaillianem připravují podle knihy film (2019), v němž hlavní role ztvárňují Robert De Niro, Al Pacino, Joe Pesci a Harvey Keitel.

Ukázka z knihy

Tenkrát jsem ani nevěděl, co znamená „zasvěcení“. V mafii je to zvláštní rituál, kterým musíte projít, a pak jste nedotknutelný. Potom už vám nikdo bez dovolení nezkřiví ani vlásek. Všude vám prokazujou zvláštní úctu. Stanete se členem „vnitřního kruhu“. Platí to jenom pro Italy. Později jsem se k Russellovi dostal tak blízko, že jsem stál vejš než tyhle zasvěcenci. Russ mi to výslovně po-tvrdil. „Nikdo se tě nesmí dotknout, protože jsi se mnou.“ Pořád cejtím, jak mě těma svýma silnýma prstama štípal do tváře a prohlašoval: „Ty ses měl narodit jako Ital.“ (str. 92)

Irčan

aneb Tak vy malujete kvartýry
Autor: Charles Brandt
Přeložila: Jana Jašová

Počet stran: 424
Vazba: vázaná
Formát: 150×232 mm
ISBN: 978-80-7335-554-8
Doporučená cena: 447 Kč

 

Knihu Irčan vydalo nakladatelství Leda. A nezapomeňte na ukázku.

O autorovi

Charles Brandt se narodil a vyrostl v New Yorku. Působil nejprve jako středoškolský učitel angličtiny a sociální kurátor v Harlemu. Po vystudování práv na Louisianské univerzitě se stal zástupcem prokurátora státu Delaware a od roku 1976 provozuje soukromou právnickou praxi.


Nakladatelství Leda se zaměřuje na vydávání slovníků a jazykových učebnic v knižní i elektronické podobě. V nabídce najdete kromě učebnic také výukové programy. Nakladatelství vydává též zajímavé tituly z oblasti beletrie a literatury faktu. Zaregistrovaní návštěvníci v LEDA klubu mohou získat na knihy výhodné slevy a neomezený přístup do on-line slovníků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeIrčan
aneb Tak vy malujete kvartýry

Brandt, Charles

Leda, 2018

Napsat komentář