Užijte hořčík pro zmírnění těchto 5 zdravotních problémů

Hořčík je jedním z nejdůležitějších minerálních prvků, které tělo potřebuje. Má se za to, že hraje roli podpůrného faktoru ve více než 300 biochemických procesech v lidském těle. Hořčík lze získat přirozeně z mnoha potravin, ale i formou doplňků stravy. Potraviny bohaté na hořčík jsou například kakao, hořká čokoláda, mořské plody, listová zelenina, ořechy, avokádo, ryby, černé fazole a další.

Hořčík proti bolestem hlavy

Hořčík má mnoho přínosů pro zdraví. Jedním z přínosů je i zmírnění bolesti. To proto, že dokáže podporovat správný tok krve a uvolňovat svaly. Studie z roku 2010 dokazují, že hořčík pomáhá lidem s častými bolestmi hlavy a migrénami. Ukázalo se totiž, že tito lidé většinou trpí nedostatkem tohoto minerálu.

Odstraňuje dysmenoreu

Dysmenorea je lékařský termín pro křeče, bolesti a nepohodlí během menstruace. Výzkum zveřejněný v publikaci PubMed odhalil působení hořčíku na prostaglandiny, hormon zodpovědný za menstruační bolesti (dysmenorea). To zahrnuje i premenopauzální a postmenopauzální bolesti. Hořčík pomáhá zmírnit menstruační křeče a nepohodlí.

Úleva od artritických bolestí

Abychom pomohli zlepšit symptomy artritidy, měli bychom zvážit zvýšení hladiny hořčíku. Hořčík pomáhá uklidnit zánět kloubů a posílit slabé kosti. Může se také použít k prevenci výskytu artritidy, zejména u lidí, kteří pravidelně namáhají svaly. 320 mg pro ženy a 420 mg pro muže je doporučený denní příjem hořčíku.

Analgetikum pro neuropatickou bolest

Hořčík může být použit k úlevě od několika hlubokých nervových bolestí, jako je diabetická neuropatie, poranění páteře a syndrom fantomového jazyka (Phantom Limb Syndrome, PLS). PLS je jakousi neuropatickou a psychickou bolestí, která se vyskytuje u lidí, kterým právě amputovali končetinu. Říká se tomu fantom, protože pacient má pocit bolesti v končetině, která byla amputována. Hořčík pomáhá uvolnit okolní tkáně a uklidnit tuto bolest.

Úleva od bolesti fibromyalgie

Fibromyalgie je chronický stav charakterizovaný extrémní únavou a svalovou citlivostí. Bolest se většinou vyskytuje v kolenech, loktech, pánevní oblasti, krku a gluteálních svalech. Vyskytuje se častěji u žen než u mužů. V některých případech může dojít ke ztrátě paměti. Tento stav je nevyléčitelný, často se řeší podáváním léků. Klinická studie vysvětluje činnost hořčíku proti bolesti fibromyalgie. Pomáhá údajně snížit citlivost svalů a bolesti kloubů.

Obrázky:pixabay.com