Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čecha na německém letišti zatkli a nutili ho svléknout se: Vše kvůli hádce o místo ve frontě

Čecha na německém letišti zatkli a nutili ho svléknout se: Vše kvůli hádce o místo ve frontě (ilustrační foto)
Čecha na německém letišti zatkli a nutili ho svléknout se: Vše kvůli hádce o místo ve frontě (ilustrační foto)  (Autor: archiv Oddělení mobilního zásahu)
Autor: DH - 
14. února 2019
19:51

K dramatickému incidentu došlo na jednom z německých letišť, kde skončil český turista cestující s rodinou z daleké Indonésie. Čecha ale po menším incidentu zadrželi místní strážníci, a on si tak prožil několik hodin hrůzy. Rodina musela odletět bez něj. Jeho případ navíc řeší německá policie.

Pan Jan z Litoměřicka se už nejspíše těšil domů po mnoha tisících procestovaných kilometrech na trase z Indonésie. Se svou partnerkou a čtyřletým synem ale skončil na letišti v německém Frankfurtu, let byl zrušen a kvůli velkým zmatkům nakonec rodina neodletěla ani se společností Lufthansa. Jali se tedy celou situaci s dopravcem řešit, píše TN.cz.

Když Jan čekal s pořadovým lístkem ve frontě a snažil se u přepážky ženě vysvětlit své potíže, předběhl ho pár arabského původu a vehementně začal u přepážky gestikulovat. „Velice jemně jsem se dotkl ramene dotyčného arabského muže a odstrčil jej. Nebyla v tom žádná intenzita, snad jen gesto, náznak a snaha, aby ten muž pochopil, že jsem teď na řadě já a moje rodina se svými problémy,“ tvrdil český turista redakci televize Nova.

Podle slov Čecha nakonec celý incident přerostl v hádku se zaměstnanci německého dopravce a věc museli řešit policisté. Ti pana Jana P. údajně posadili opodál a doporučili mu, aby zde setrval do doby, než se vše vyřeší. Muž ale podle svých slov opakovaně žádal, zda může odejít na toaletu, a když na jeho výzvu nikdo nereagoval, zvedl se a chtěl odejít. „Následující okamžik mne zezadu strhli na zem a celá čtveřice mne zalehla a snažili se mi nasadit pouta,“ popsal svízelnou situaci Čech. „Nebránil jsem se, klečeli mi na nohách, hlavě, zádech a různými chvaty se jim nakonec podařilo mne spoutat s rukama za zády,“ doplnil.

Věc, kterou muž vylíčil médiím, navíc připustila i německá strana sporu. „Lufthansa může potvrdit, že se pasažér u brány letu z Frankfurtu do Prahy choval neukázněně vůči ostatním pasažérům a našim pracovníkům. Německá policie pasažéra zajistila,“ nastínil TN.cz opačný pohled na situaci mluvčí společnosti Boris Ogursky.

Čech skončil v cele. Po opakovaných prosbách se mu prý nedostalo ani služby advokáta, a dokonce ani kontaktu na český konzulát. Policisté navíc turistu podle jeho slov několikrát svlékli do naha, to když odmítl postoupit test na alkohol. Tvrdí, že mu dokonce zničili šaty. Po několika hodinách, kdy musela jeho rodina odletět do Čech bez něj, mu policisté měli dát podepsat dva papíry, které si kvůli neznalosti práva ani nepročetl a následně ho pustili. Až poté zjistil, že se podpisem přiznal k přestupkům „odpor vůči státní moci“ a „útok na veřejného činitele“.

Situace nakonec bude mít dohru. Němci Čecha začali stíhat, což TN.cz potvrdila mluvčí policejního ředitelství na frankfurtském letišti Juliana Thielová. Ta navíc celou situaci popisuje jinak. „Čtyřiačtyřicetiletý Čech zmeškal se svou rodinou spojovací let do Prahy a svou nespokojenost vyjádřil verbální agresí vůči zaměstnancům Deusche Lufthansa. Při identifikaci se cestující několikrát pokusil získat zpět odevzdaný cestovní pas a vyhnout se úředním úkonům. V průběhu úkonů byl muž čím dál více agresivnější a policistům kladl odpor,“ řekla Thielová.

Vše je nyní v rukou českého velvyslanectví v Berlíně, které panu Janovi z Litoměřicka hodilo pomocné „lano“. Snaží se zjistit, proč byla údajně porušena Čechova práva. „S ohledem na krátký čas od podání podmětu jsme dosud neobdrželi odpověď. Velvyslanectví ČR poskytlo a poskytuje dotyčnému konzulární pomoc, která zahrnuje například upozorňování místních orgánů na porušování práv českých občanů, poskytnutí informací v dané věci nebo zprostředkování právního zástupce v Německu," řekl mluvčí MZVČR Michal Bucháček. Situaci bude řešit německý soud.

gabreta ( 14. února 2019 21:46 )

V přístupu Němců k nám, se od druhý světový nic nezměnilo. Pořád zůstáváme lidmi třetí kategorie!! A naši přiblblí politici pořád mají naivní představu, že náš hlas v Bruselu je rovnocenej s ostatními národy!! Pěkný kulový!! Jsou tam akorát za kašpary!!!

smradlavamakrela ( 14. února 2019 20:57 )

Šáhnul na slimáckýho ksindla a to v dojčlandu nejde . Jelikož germáni lezou slimákum do r y ťe, neboť ta bláznivá vo t ze dederácká to tak považuje za správné .

Zobrazit celou diskusi