Nebezpečí civilizace! Ohrožení svobody a demokracie! Hrozba, s níž se musí bojovat! O čem je řeč? Přece o fake news!

O novodobém ekvivalentu legendární „mandelinky bramborové“, proti které se s oblibou bojovalo za minulého režimu. Jenže zatímco mandelinka je alespoň reálně existující „brouček“, fake news jsou spíše taková mediální Lochnesská příšera. Každý o nich mluví, ale nikdo je nikdy neviděl… Anebo přinejmenším nikdo nikdy nedokázal uvést žádný konkrétní příklad nějaké konkrétní fake news, která by podstatně zatřásla veřejným míněním.

Na konci minulého roku některá česká média přinesla sérii článků o nutnosti boje s fejkovými zprávami. V článcích se jako exemplární příklad falešné zprávy uvádělo, že jakýsi satirický web přinesl informaci, podle níž Evropská unie po Česku požaduje, aby přejmenovalo Karlův most na Most Václava Havla. Touto směšně banální zprávou nám ovšem mediální výčet zásadních mylných zpráv tak nějak končí…

Přesto se z boje proti fake news stala móda. Mantra! Svede se na ně všechno. To jimi nás mají ruští hackeři manipulovat a nabourávat naši důvěru v západní civilizaci… A dokonce se jimi ospravedlňuje i návrat toho, co jsme doufali, že se už nikdy nevrátí – cenzury!

Ale podívejme se teď na boj proti fejkovým zprávám z jiného úhlu… Co když to nejhorší, co ničí tuto společnost i důvěru v celou západní civilizaci, vůbec nejsou falešné a vymyšlené zprávy Kremlem placených hackerů, ale naopak zprávy, které jsou (bohužel) zcela reálné? Co když naši civilizaci nejvíce ohrožuje to, co je pravda?

Řekněte sami, co je pro naši společnost horší? Fejková zpráva, působící jako aprílový žertík, nebo naopak zcela seriózní zpráva, u které si ale každý normální člověk musí přát, aby o žertík šlo?  Co víc otřese vírou ve stav západní civilizace – zpráva o tom, že budeme muset přejmenovat Karlův most nebo informace z Německa, kde byla v roce 2013 zavedena možnost „vybrat“ si pohlaví a nyní tam některé školy vážně zvažují, že budou zavádět pro (neexistující) třetí pohlaví dokonce i oddělené záchodky? Zní to jako fake news? Zní! Ale není!

A co třeba zpráva z dříve konzervativní Velké Británie, kde nyní vážně zaznívají hlasy, že i sexuální násilníci, včetně pedofilů, by měli mít právo adoptovat děti? I tady by si člověk po přečtení zprávy přál, aby šlo o nevinný joke nějakých internetových vtipálků. Jenže o vtip nejde!

Jsou více znepokojivé jakési neurčitě fake news než fakt, že v západní společnosti, která vždycky stála na úctě k právu, je nyní možné zlikvidovat kariéru i život člověka, jen na základě nepodloženého obvinění - jako jsme tomu byli svědky v souvislosti s kampaní MeeToo? Ostatně i celá kampaň MeeToo se jeví jen jako špatný vtip několika feministek, zastydlých v čase i prostoru. Ale opět – není!

Co víc otřese vírou v západní společnost, jíž jsme součástí – hloupé a vymyšlené zprávy nebo skutečné zprávy o tom, že v americké Virginii se zcela vážně diskutuje o potratech v tak pokročilém stupni těhotenství, že se to prakticky již rovná vraždě dítěte? I u potratových návrhů americké demokratické političky Kathy Tranové bychom si jistě přáli, aby šlo jen o škaredou manipulaci zlého Putina. Jenže nejde!

Tak… a teď si dejte na pomyslné misky vah jakési neurčité fake news a všechny výše uvedené (a jim podobné) pravdivé zprávy z poslední doby. Co vám vyjde??? Vyjde vám, že tisíckrát horší, než jakási vylhaná zpráva s mizivým dopadem, je vidět, jak jde úcta k právu a presumpci neviny stranou před hloupými mediálními kampaněmi. Vidět, jak západní společnost, která vždycky stála na racionálních faktech, nyní tvrdí, že biologické danosti je možné si vybrat. Vidět, jak jsou subjektivní pocity stavěny nad objektivní realitu. Jak nad každou veřejnou diskusí visí mrak politické korektnosti – tedy permanentní obava z toho, že se někoho dotknete, když si dovolíte říci pravdu. Tohle jsou věci, které dokážou soudobou společnost rozložit na molekuly daleko důkladněji, než směšné „dezinformační“ portály, se směšným dosahem a mizivým vlivem – ať už za nimi stojí kdokoli.

Na druhou stranu ale nelze zcela tvrdit ani to, že by fejkové zprávy žádný dopad neměly a nebyly nebezpečné. To nejnebezpečnější na nich totiž je právě boj s nimi. Boj, kdy ve jménu svobody a „pravdy“ nahrazujete svobodný přístup k informacím cenzurou. Kdy o demokracii mluvíte tím více, čím méně se řídíte demokratickým právem, že každý má nárok vyslovit svůj názor. Kdy namísto toho, abyste občany nechali samostatně myslet a vyhodnocovat informace, snažíte se jim v zájmu demokracie servírovat jednu oficiální pravdu. Kdy na sociální sítě nasazujete tisíce „Winstonů Smithů“, kteří mají na onu oficiální pravdu dohlížet – jako se to děje třeba ve Francii.

Každá zcela pravdivá zpráva, při které si normální člověk řekne, že západní civilizace kráčí nezadržitelně k maléru, poškozuje západní společnost víc, než deset Putinů, sto ruských hackerů a tisíc fake news. A pokud nám na naší civilizaci záleží, možná by stálo za to si to konečně uvědomit!

Karolina Stonjeková